Борисов и Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа, се казва само още в лаконичното съобщение.

Малко по-късно от социалното министерство разпространиха изявление на Калфин, в което се казва, че причина за оставката му е днешното решение на Националния съвет на партия АБВ да бъде оттеглена подкрепата за правителството и да се призоват представителите на партията в изпълнителната власт да се оттеглят.

“През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция", заяви още Калфин.

Той благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които са подкрепили важни закони и решения.

По-рано днес зам.-председателят на АБВ Румен Петков обяви, че ръководството е взело решение да преустанови подкрепата си за кабинета и да оттегли както социалния министър, така и други свои представители на властови позиции.

Петков уточни, че окончателно това решение ще бъде гласувано на конгреса на партията в неделя. Калфин обаче подаде оставка още днес.

От поста си се е оттеглил и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, който също е от АБВ, предаде БНТ.

От АБВ, които неведнъж се заканваха да оттеглят подкрепата си за правителството, днес заявиха окончателно, че причината са генерални различия в политиката, като подчертаха, че едно от тях са промените в Изборния кодекс. Румен Петков уточни, че не са били поканени на днешната среща в парламента на Бойко Борисов с Патриотичния фронт и Реформаторския блок, което допълнително е повлияло за решението им.

На нея националистите не отстъпиха и настояха ветото на президента върху спорните промени за гласуването в чужбина да не бъде приемано. Те отново заявиха, че ако това не стане, ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Заради категоричната позиция на ГЕРБ и РБ обаче да бъдат гарантирани правата на българите зад граница, са склонни да обсъдят новите им законодателни предложения и вероятно ще се стигне до нови промени в Изборния кодекс.

Ако и АБВ, и ПФ спрат да подкрепят кабинета, опасността от предсрочни избори се засилва.

Политически анализатори пък коментират, че излизането на Ивайло Калфин от властта отваря напълно възможността да се кандидатира за президент на изборите наесен.

Цветанов: Не е имало искреност, насила хубост не става

Премиерът е човек, който винаги се съобразява с личните решения на всеки един - когато някой си подаде оставката, винаги я приема, защото на сила хубост не става, коментира междувременно председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус”.

Явно не е имало искреност във всичко, което сме правили досега. Премиерът, в типично негов стил, винаги е бил максимално широко скроен, за да даде възможност всеки да прави политика за сектора, който е оглавявал. Искам да кажа, че не са били малко случаите, когато просто са се правили кадрови назначения, които са били само, за да се обслужват определени политически цели, а не да се търсят националните приоритети и реализирането на националните политики”, добави Цветанов в отговор на въпрос дали се притеснява на стабилността на мнозинството.