Той съобщи за това от парламентарната трибуна при дебатите по ратификацията на новия външен дълг, предаде БТА.

Министърът на труда и социалната политика уточни, че мнението му като вицепремиер и министър на социалната политика за дълга се различава от това на ПГ на АБВ (преди партията му да преосмисли позицията си и да подкрепи ратификациите на споразуменията, свързани с емисията от 8 мрлд. евро. - б.р.)

"Те имат своята автономия, но начинът, по който се обсъжда и решава, действително поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството, и тази сутрин съм поставил въпроса пред премиера", посочи вицепремиерът.

При гласуването обаче имаше обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета за нов дълг. С 223-ма "за" 161, "против" - 50, 12 - "въздържали се" парламентът прие да се вземе външен заем от 8 млрд. евро. "Против" гласуваха от БСП и "Атака", а ПФ се въздържа.

Калфин коментира на дебатите, че днес обсъждат не вземане на дълг, а споразумение с посредници, от което не следва вземане на дълг - това е в приоритетите на парламента.

"Когато за 2015 г. България има да връща 7 млрд. лв., няма значение дали е външен или вътрешен дълг, вие сте го гласували със закона за бюджета, когато сте приели 2,5 млрд. лв. дефицит, сте го гласували със закона за бюджета и сега се изненадвате - общо за тази година прави 9,5 млрд. лв., гласувани от тази зала", обобщи Калфин.

По думите му някой излиза и започва да си играе с думите "ама това е външен дълг, а не е вътрешен, ама защо така го правите, очевидно е, че това се гласува всяка година".

Вицепремиерът се обяви против призивите за "спиране" на дефицита. Той  предупреди, че ако дефицитът се нулира, както е направил Симеон Дянков, за тази година ще трябва с 12 процента да се намалят бюджетите на всички ведомства. Според него социалната система няма да понесе такова намаление.