Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след срещата между премиера Бойко Борисов и синдикатите.  Един от вариантите е вдигането на осигурителния стаж и възрастта за пенсия да става плавно в рамките на 2 години – на всеки четири месеца с по половин година.

Досега обсъжданите изменения в осигурителния кодекс предвиждат увеличение на осигурителния стаж с 3 години от 1 юли 2011 г. Така, според замисъла, мъжете ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените - след 37 години.

Преди дни от синдикатите вече заплашиха с протести, ако тези промени бъдат приети. Те напуснаха демонстративно последното заседание на Тристранния съвет.

От "Подрепа" заявиха след днешната срещата, че по-плавното повишаване на изисквания стаж за пенсия е възможно. От КНСБ пък обявиха, че на срещата с премиера не е обсъждан въпросът за стажа, както и че не те са правили предложение за плавния му ръст.

Премиерът е подкрепил криминализирането на невнасянето на осигурителни вноски. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров след работна среща на синдикатите с Бойко Борисов. Законодателната промяна ще бъде направена вероятно през есента с промените в Наказателния кодекс.

Бизнесът обаче се обяви твърдо против тази мярка.
Работодатели нарекоха „стихийно” намерението да бъде криминализирано неплащането на осигуровките. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев под ударите на тази мярка ще попадне не само голяма част от бизнеса.
„Това означава ли, че голяма част от министрите, които са работодатели трябва да влязат вътре в затвора. Всички министри закъсняват с плащанията на осигурителните си вноски най-малко с 3 месеца. Означава ли, кметовете да влязат в затвора, които също закъсняват с плащанията", коментира Данев, цитиран от БНР.

По-късно социалният министър Тотю Младенов заяви, че въпросът се нуждае от допълнително обсъждане.

Гласуването на промените в Кодекса за социално осигуряване се отлага за есента, а през август ще има извънредни заседания на Съвета за тристранно сътрудничество, потвърди днес министърът, който също бе на срещата между Борисов и синдикатите.

Пламен Димитров съобщи още, че премиерът е склонен да се мисли за вдигане на осигурителната вноска с 2% още от другата година, но преди това ще поиска анализ от финансовото министерство и НАП. Ще се мисли и за допълнителни мерки за увеличаване на събираемостта на вноските.

Според експерта от КТ "Подкрепа" Мика Зайкова пет европейски държави тази година са повишили осигурителната вноска. Според синдикатите проблем не е само невнасянето на осигуровки, а и това, че около една трета от хората, които работят, се осигуряват на минималните прагове, далеч от действителните им доходи.
От "Подкрепа" днес бяха доволни, че социалният диалог се възстановява.