Осем фирми са подали заявления за участие в обществената поръчка на ЦИК за доставка на 9600 машини за гласуване.

Кандидатите юридически лица са:

ЛЕКС.БГ ЕАД - подала документи още на 26 ти ноември, следват СИЕЛА НОРМА АД, ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП АД, КОНТРАКС АД и ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД.

"Български машини за гласуване" ДЗЗД е подала заявлението си последна - 2 минути преди да изтече крайният срок за подаване на документи, който беше в полунощ.

Физическите лица кандидати да доставят машините за гласуване са Михаил Димитров Вишанин (Mihail Dimitrov Vishanin) и Иван Величков Иванов (Ivan Velichkov Ivanov), предаде БНР.

След като станаха ясни имената на подалите заявление за участие в процедурата, ще трябва да се извървят всички юридически стъпки до сключване на договора за доставка на машините за гласуване, като ще има срок, в който участниците да допълнят документация, ако имат пропуски.

След това ЦИК ще одобри допуснатите и ще ги покани за предварителни преговори.

Следва отваряне, разглеждане и оценка на техническите и ценови оферти.

С решение на ЦИК ще се определи победителят в процедурата. Финалът е сключването на договора.

В началото на следващата година се очаква ЦИК да сключи договор с изпълнителя на обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори.

Пределната цена е 36 милиона лева без ДДС.

Изборният кодекс изисква машина за гласуване да има във всяка секция с над 300 избиратели на предстоящия парламентарен вот.

В хода на процедурата по оценка пред ЦИК ще бъдат представени и модели на устройствата за гласуване, които предлагат кандидатите.