Унгарският премиер националист Виктор Орбан заяви днес, че е предложил на руския президент Владимир Путин да обяви "незабавно прекратяване на огъня" и да разговаря с украинските, френските и германските лидери, предаде Франс прес.

Орбан съобщи пред журналисти, че е разговарял с Путин и му е "предложил" да обяви "незабавно прекратяване на огъня", а също, че е поканил руския президент да дойде в Будапеща за разговори с украинските, френските и германските лидери.

"Той каза "да", но с условия", каза Орбан, без да дава подробности.

Унгарският лидер каза още, че разговорът е бил по инициатива на Путин, който вече му честити четвъртата победа на изборите в неделя.

Унгария, която е член на ЕС и НАТО, не осъди лично Путин от началото на руската военна офанзива, макар че осъди нахлуването на Москва.

"Това, което е сигурно, е, че няма да изпратим оръжия на Украйна. Няма да се поддадем на натиска за разширяване на санкциите върху руския петрол и газ", защото това е "червена линия за Унгария", подчерта Орбан, цитиран от Ройтерс.

Запитан за украинския град Буча, северозападно от Киев, където миналата седмица бяха открити десетки трупове, той се разграничи от вълната на западно осъждане. Орбан каза, че всички зверства трябва да бъдат разследвани и добави, че живеем в ера на масови манипулации, затова настоява за независимо и справедливо разследване и призовава за защита на цивилните "на всяка цена".

На пресконференцията си Виктор Орбан каза също, че Унгария трябва да засили съюза си с Полша, защото това е стратегически съюз в рамките на ЕС.

САЩ обявиха нови санкции срещу руски финансови институции и представители на Кремъл; ЕК предложи забрана за вноса на въглища от РФ

САЩ обявиха нови санкции срещу руски финансови институции, както и срещу представители на Кремъл и членове на техните семейства, а Европейската комисия предложи забрана за вноса на руски въглища, предадоха световните агенции. Действията на западните съюзници бяха предприети на фона на увеличаващите се обвинения срещу Москва в извършване на военни престъпления в Украйна.

Белият дом каза, че санкциите ще засегнат най-голямата руска финансова институция "Сбербанк" и втората по големина частна банка в Русия "Алфа банк". Санкциите замразяват всичките им активи, които са свързани с американската финансова система, и забраняват на американски граждани да влизат в бизнес отношения с тези банки, посочва ДПА.

Новите санкции засягат и двете пълнолетни дъщери на президента Владимир Путин, съпругата на външния министър Сергей Лавров, премиера Михаил Мишустин, както и заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

"Тези лица са забогатели за сметка на руския народ. Някои от тях носят отговорност за това, че оказват подкрепа за войната на Путин в Украйна. Ние прекъсваме достъпа им до американската финансова система и замразяваме всички активи, които държат в САЩ", се казва в изявление на Белия дом, цитирано от ДПА.

Освен това вчера американското министерство на финансите предприе действия за блокиране на всякакви плащания на руския държавен дълг в щатски долари от сметки в американски финансови институции, отбелязва Асошиейтед прес. САЩ и западните съюзници планират и налагането на забрана за нови инвестиции в Русия.

Президентът Джо Байдън заяви, че днешните санкции са свързани с разкритията за зверствата в украинския град Буча. "Бях ясен, че Русия незабавно ще плати сериозна цена за зверствата в Буча", написа той в "Туитър", цитиран от Ройтерс.

Междувременно Европейската комисия предложи забрана на вноса на въглища от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че енергетиката е ключът към военните каси на президентът Путин. "От началото на войната всеки ден плащаме на Путин по един милиард евро за енергията, която ни доставя. Дали сме му 35 млрд. евро. Сравнете това с единия милиард, който отпуснахме на Украйна под формата на въоръжение", каза Борел.

Това е петият пореден пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Той може да бъде приет още днес, ако бъде подкрепен единодушно от всички 27 държави, отбелязва АП.