Премиерът Бойко Борисов е възложил тази сутрин да се направи проверка на издаваните болнични тази година. Това каза той по време на представянето на резултатите от проучването срещу незаконната търговия на цигари.

Повод за проверката е, че през мината година издадените болнични са били 2 милиона, а тази година, само досега, те са над 3,5 млн. "Това са 1,5 млн. заболели, което няма как да е истина", добави Борисов.

Бойко Борисов предупреди всички замесени доктори и медицински лица, които издават подобни болнични, да спрат тази практика, защото ще се вземат много сериозни мерки срещу това. Според него това е "бич" за работодателите и държавата. Той даде за пример, че се отчита, че големи групи хора вземат болнични, но през това време работят друга работа. Отчита се, че големи групи от хора, взимат болнични и отиват да берат гъби, ябълки, като през това време си им текат заплати", обясни той.

"Не ни е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но ги приканваме да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели с нея", обърна внимание премиерът. "Толкова много искания имаме за повишаване на заплати, така, че всеки 1 лев ни е важен", каза още министър-председателят.