Нетаняху предупреди от трибуната на Общото събрание на ООН, че Иран ще разполага с достатъчно обогатен уран за ядрено оръжие до лятото на следващата година.

Асошиейтед прес припомня няколко подобни паметни случки, станали през годините, предаде БТА.

Американците показват подслушвателно устройство, за да разобличат СССР

През май 1960 г. американският постоянен представител Хенри Кабът Лодж обвинява Съветския съюз в шпионаж. За целта по време на изказването си в Съвета за сигурност на ООН той показва направен от дърво модел на Държавния печат на САЩ, подарен на американското посолство в Москва от руски граждани. След това с помощта на пинсета той изважда малък микрофон от човката на изобразения на печата орел и заявява, че в американските дипломатически мисии в страните от Източния блок са били намерени десетки подслушвателни устройства.

Никита Хрушчов удря по масата с обувка

През октомври 1960 г. съветският лидер Никита Хрушчов започва да удря по масата с обувката си, след като прекъсва филипински делегат, обвинил СССР в империализъм в Източна Европа. Според разкази на внучката му, той първо удрял с ръце по масата, докато не му паднал часовникът. Когато се навел да го вземе, той погледнал обувките си и решил да започне да удря с една от тях вместо с ръце.

Снимките от Кубинската ракетна криза


По време на Кубинската ракетна криза от 1962 г. американският постоянен представител Адлей Стивънсън показва пред Съвета за сигурност на ООН снимки на разположените съветски ракети, които тогава са нещо като епохален технически пробив за ерата на телевизията. След като съветският постоянен представител отказва да отговори на въпроса му дали в Куба наистина има ракети, американският дипломат показва уголемени черно-бели изображения, направени от въздуха, които показват съветските ракетни установки в Куба, впечатлявайки зрителите пред телевизорите.

Ясер Арафат внася пистолета си в ООН

В своята реч през 1974 г., за да изтъкне образа си на революционер, палестинският лидер Ясер Арафат се появява пред Общото събрание на ООН с кобур с пистолет. Преди да се качи на трибуната, той неохотно изважда оръжието си от него и се обръща към световната организация с думите: "Днес донесох маслинова клонка и пистолет на борец за свобода. Не допускайте маслиновата клонка да падне от ръката ми".

Колин Пауъл показва шишенце с "антракс"


В своята реч от 5 февруари 2003 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Колин Пауъл в продължение на 80 минути представя купища обвинения, обосноваващи евентуална война срещу Ирак. Пауъл пуска записани разговори, показва разузнавателни снимки на иракски обекти и вади точно копие на шишенце "антракс". След нахлуването в Ирак се оказа, че всички доклади за оръжията за масово поразяване на Саддам Хюсейн са били неверни.

Боливийският президент Ево Моралес дъвче листо от кока

През март 2009 г. боливийският президент Ево Моралес изважда листо от растението кока по време на заседание за наркотиците към ООН и го сдъвка, докато излага аргументи, че коката трябва да се легализира.