Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера в оставка Кирил Петков, в която настоя държавата да се ангажира с изработването на програма за компенсиране на част от повишените енергийни разходи на българските домакинства през следващите 12 месеца.

"Категорично е становището ми, че подкрепа от държавата за посрещане на основни нужди от енергия и горива следва да получат всички български граждани, като се има предвид, че увеличението на доходите на населението в България изостава на фона на ескалацията на множество кризи", пише омбудсманът.

Проф. Ковачева подчертава, че е необходимо опитът от мораториума върху регулираните цени на електрическата енергия, топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание, да бъде оценен и използван по най-добрия начин.

Поводът за тази препоръка са множеството жалби и сигнали до омбудсмана, в които гражданите са притеснени, че няма да могат да покриват основните си енергийни нужди заради непосилно високите разходи, включително рязкото повишение на цените на дървата за огрев, пелетите и течните горива на свободния пазар.

А това идва на фона, на който от 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви решението си за увеличаване на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия за домакинствата за периода от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г.

"Независимо от внесените в рамките на общественото обсъждане аргументирани отрицателни становища, включително и от институцията на омбудсмана, КЕВР утвърди рязко поскъпване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните дружества средно с 30% (без ДДС), като за "Топлофикация София" ЕАД увеличението е 39,99%", подчертава общественият защитник.

Проф. Диана Ковачева аргументира позицията си с факта, че към днешна дата няма никаква яснота какви ще бъдат цените на природния газ за битовите клиенти през юли тази година.

"Рекордно високите равнища на цените на горивото на европейските борсови пазари не дават поводи за оптимизъм през следващите месеци", посочва омбудсманът и допълва, че в края на м. май 2022 г. е приключила правителствената програмата за компенсиране на домакинствата във връзка с високите цени на природния газ.

Проф. Ковачева е категорична, че въведеното от КЕВР ново поскъпване на топлинната енергия и неизвестността за цените на природния газ се случват в условията на стръмно растяща обща инфлация - по данни на Националния статистически институт през м. май т.г. годишна инфлация в България достига 15,6%.

А според информация на Евростат за издръжката на живота на европейските граждани през последното тримесечие на миналата година, 37% от българите трудно успяват да свържат двата края.