"Подкрепям изрично България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенген. Германия ще се застъпва и занапред пред партньорите от ЕС за същото. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в съвместна пресконференция с българския премиер Николай Денков в Берлин, съобщи БНТ.

По-рано двамата лидери проведоха среща, на която обсъдиха теми, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна.

"Отношенията между Германия и България са превъзходни и многообразни и това сътрудничество ние днес искаме да задълбочим. Нашите икономически отношения са наистина много успешни. През последната година ние постигнахме търговски рекорд - 12 млрд. евро. Български продукти, особено доставките за нашата автомобилна индустрия, са в Германия особено търсени. Ние внасяме от България повече, отколкото изнасяме за България", каза германският канцлер.

По думите на Шолц България е надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО, като това си е проличало при реакциите на руската агресия в Украйна.

"Ние работим много тясно един с друг, правителството в София категорично и ясно застана на страната на Украйна, за което изрично искам да Ви благодаря", обърна се Шолц към Денков.

Канцлерът отбеляза още, че Германия "наблюдава с интерес" реформите в съдебната система у нас, защото "правовата държава е едно от най-важните достижения в ЕС".

Денков и Шолц ще се срещнат отново през следващите дни, в рамките на заседанието на Европейската политическа общност и на неформалния Европейски съвет. Очаква се да се обсъди ситуацията в ЕС, Западните Балкани както и отношенията със съседите. Конфликтите между Азербайджан и Армения и между Сърбия и Косово също ще са на фокус.

"Заедно с канцлера сме единодушни, че трябва да се сложи изключителен фокус върху защитата на външните граници, да се помогне на държавите, които са под най-голям натиск, защото ако не успеем да задържим този приток на мигранти на ниско ниво, всички възможни варианти за преразпределение няма да решат въпроса, просто ще го отлагат и преразпределят като проблем от една в друга държава", коментира Николай Денков.

Премиерът заяви, че всички страни от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани като пълноправни европейски държави.

"Говорихме за Западните Балкани и за това, че те трябва да бъдат интегрирани като пълноправни европейски държави. Това има своите специфични трудности, но трябва да работим заедно с тях, за да могат и те успешно да намерят своето бъдеще в Европа", отбеляза още Николай Денков.

На въпрос от журналисти, свързан с европейската интеграция на Република Северна Македония, германският канцлер Олаф Шолц изрази надежда това да се случва "в тясно сътрудничество с България".

Германия е не само един от най-големите инвеститори в България, но и също така ние имаме изградени много стабилни връзки през годините в областта на науката, каза още Денков.

Нашите общи програми за развитие на дуалното образование в България са едни от най-успешните в образователната ни система. Германският бизнес се възползва от тях и много ни помага да развием качеството на образованието в България.

По-рано в интервю за австрийския вестник "Дер Щандард" Николай Денков заяви, че с присъединяването на България към Шенген външната граница на ЕС ще бъде по-добре защитена. По думите му, българското правителство се стреми да осъществи правосъдната реформа до края на годината, за да обезсили аргументите на Нидерландия "против" нашето членство. Утре в испанския град Гранада премиерът акад. Денков ще участва в Третата среща на Европейската политическа общност, а в петък - в неформалното заседание на Европейския съвет.