Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии, внесени от Министерския съвет, с които партиите, получили неправомерно повече субсиди - вместо по 11 по 13 лева на глас, трябва да върнат надвзетото.

До измененията се стигна, след като от "Шоуто на Слави" изнесоха информация за надплатени субсидии за три години назад на общо шест политически формации - парламентарно представените ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля", и партия "Възраждане" на варненския бизнесмен Костадин Костадинов.

Според приетите текстове годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон, ще се преизчислява. Разликата и преизчисленият размер ще трябва да бъдат възстановени в централния бюджет. Изчисленията показват, че вместо да получават 32 млн. годишно, тези партии са се разписвали срещу 38,5 млн., или с 6 млн. повече. Общата сума, която трябва да върнат, е 14,6 млн. лв. 

След влизане в сила на закона в 7-дневен срок Министерство на финансите ще бъде задължено да публикува информация за средствата, които подлежат на връщане от политическите сили.

Законът регламентира случаите, когато надвзетата субсидия не е върната доброволно. На политическа партия, която не е върнала доброволното разликата, ще се предоставя субсидия в размер на 70% от сумата, която трябва да й бъде предоставена, и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон.

Законът урежда и случаите, в които партиите нямат достатъчно средства за това. Тогава разликата, която не е върната, може да се изплаки до 31 декември 2020 г.

Партиите, които в момента вече не получават субсидия, също ще връщат разликата до 31 декември 2020 г.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира пред журналисти, че това е било логично решение и очакване на цялото общество.

"Решението е взето, законът е гласуван. Няма да има щета за бюджета", каза тя.

Очаквах връщането на надвзетите субсидии да се приеме с единодушие, коментира и бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Според него е естествено надвзетите субсидии да се върнат.

"Другото означава, че се очаква от политиците да бъдат престъпници, злодеи и прочее. Аз не искам да бъда поставян в такава компания. Бях сигурен, че ще се подкрепи", допълни той.

Стоян Мирчев от БСП обаче коментира, че заради съмненията, че парите от субсидиите са в повече, попитал Министерството на финансите, но от там не са му отговорили нищо конкретно, а че всичко е наред.

"Оказва се, че не всичко е наред. Виновният в тази ситуация е Министерството на финансите, защото не са проследили правилното разпределение и разходване на парите. Този случай е още една капка на недоверие от хората към Народното събрание, но всички партии са единодушни, че неправомерно надвзетите суми трябва да се върнат", коментира още социалистът.

"Предложението на МС партийната субсидия да е в размер на 1 лев е формално. Зад него се крият други причини. Патериците на ГЕРБ в Народното събрание - в лицето на "Атака", НФСБ и "Воля", показаха на изборите, че вече не могат да съберат обществено доверие затова сигурно протягат ръка към Слави Трифонов. Намаляването на субсидията е удар по опозицията, защото управляващите разполагат с целия държавен ресурс за правене на политика. Опозицията, за да прави и избори и политика, трябва да има финансиране. Това е субсидията. В Америка финансирането е от бизнеса, чрез лобиране, но в Европа е възприет принципът, че държавите ще финансират партиите, а не бизнесът", добави той.

Министерството на финансите би трябвало да даде малко по-точен отговор какво и как е изчислявало през годините при субсидиите на партиите, коментира и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Ние сме имали кореспонденция през годините с министерство, малко по-назад във времето. Може да се позовем и на нея. В момента ние също очакваме да се запознаем с техните сметки. И ние ще смятаме", допълни той.