Парламентът гласува окончателно на второ четене промени, с които намали размера на партийната субсидия от 11 на 1 лев за действително получен глас. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Атака". "За" предложението на управляващите гласуваха 119 депутати, "против" - 71, а "въздържал се" - 16. Само един народен представител от ДПС се обяви срещу него, а масово Патриотите се въздържаха, въпреки че от НФСБ вече се обявиха официално против.

Това се случи с изменение в Закона за държавния бюджет за 2019 година и съответно ще важи за втората й половина. За да остане така и следващите години, трябва да се промени Законът за политическите партии.

Между двете четения депутатите отхвърлиха предложение на ДПС партийната субсидия да бъде 0 лева за действително получен глас, но да има прозрачно финансиране от фирми. Не беше прието и предложението на ВМРО политическите сили, които са в парламента, да получават милион и половина лева извън партийната субсидия, след като тя бъде намалена на 1 лв. на глас.

Тази сутрин управляващите внесоха извънредна точка в дневния ред на парламета, за да бъде променен законът, заради което левицата ги обвини, че го налагат силово, без обсъждане. Последваха разгорещени дебати с размяна на остри реплики, които продължиха над 3 часа.

От ГЕРБ настояха, че размерът на субсидиите трябва бъде намален, защото според тях така ще се изпълни волята на гласувалите в референдума, организиран от Слави Трифонов преди 2 г.

Левицата обаче остро възрази срещу подобна промяна, определяйки я като като удар срещу нея и възможност партиите да попаднат под влияние на бизнес интереси. Социалистите призоваха да се намали партийната субсидия, но да не се допускат външни или мафиотски интереси в политиката на България.

От ГЕРБ им отговориха, че като "истински матросовци" бранят партийната субсидия от 11 лв.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна управляващите, че не са приели поканата им за разговори за размера на партийната субсидия и припомни, че покани са отправени и към ГЕРБ, и към "Обединени патриоти", и към ДПС.

"Вие отказахте ли да дойдете, да гледаме числа, финанси, така че да намалим субсидията, защото обществото иска да харчим по-малко пари, но да не правим партиите зависими от мафията", каза тя и изтъкна, че в същото време ГЕРБ не са ги поканили на разговори и определи проведените консултации като "задкулисни".

"Ясно е вече пред обществото всичко. Събрахте се всички и си го решихте срещу опозицията", изтъкна Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче отвърна, че ако от БСП са искали да разговарят с тях, е трябвало да се възползват от процедурата за законодателна инициатива между първо и второ гласуване на закона.

"Трябваше да направите законодателни предложения. Вместо това сега, като истински матросовци, браните партийната субсидия от 11 лв. и това е фактът, който ще стане известен на всички български граждани, защото всички други пояснения всъщност прикриват едно - вашата партия не може да се справи без тези 11 лв., защото неразумно и нелогично сте изхарчили субсидията си".

Нинова обаче продължи, че управляващите са решили да приложат финансово наказание срещу опозицията, за да я унищожат.

"С 1 лев субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот - за пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии".

Тя призова да се реши въпросът с намаляването на субсидиите, но с разум.

"Защо този закон ще бъде приет? Никой не го иска, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Уважаеми колеги, позволете да изразя мнението, че не ви вярвам. Не ви е това мотивът. Защото близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите. Всички колеги от ГЕРБ днес опровергахте г-н Борисов, изглежда аз съм единствената, която ще го цитира и подкрепя. Зададохте въпроси, че олигарсите ще управляват партиите. Кой го е казал? Бойко Борисов. И аз го подкрепям. Събрали сме се тук да градим държава, да поддържаме правов, конституционен ред. А какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите. Явно не е, защото народът го иска. В други случаи не се съобразявате с народа", каза още лидерката на социалистите.

Според нея големият въпрос не е за БСП.

"Днес БСП е опозиция, утре ще сте вие. Въпросът е, че пипате устоите на държавността, на правовата държава и на Конституцията", изтъкна тя.

"Трябва финансова диета за партиите", заяви обаче депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков от името на ГЕРБ .

Той подчерта, че при съставянето на новата Конституция не е предвиден текст, който да задължи държавата да финансира партиите.

"Не е пропуск на Великото народно събрание. Всички по-възрастни колеги от всички партии си спомнят 1990-1991 г. Да кажеш, че държавата ще хрантути партиите, да си го помислиш дори, беше край на Великото народно събрание. Защо тогава без субсидии имаше интерес към партиите? Те бяха силни. Имаше голяма активност и защо след това при другите следващи вотове със субсидии партиите са слаби? Защо днес нито една партия без държавните субсидии не може да си помисли да вземе 2 млн. гласа. Нито една партия днес, въпреки субсидиите не може да помисли за 1,5 млн. гласа. Защо ние трябва да хрантутим партиите?", попита той.

И добави:

"Не искам да хрантутя с моите данъци партията ДСБ, която уби СДС".

По думите му някой ще каже, че през 90-те години на миналия век периодът е бил романтичен.

"А сега защо не е романтичен? Нали сме членове на ЕС, членове на НАТО. Да запеем дружна песен, ама няма муза в композиторите. Няма муза в изпълнителите. Защо няма муза, въпреки държавните субсидии? Това е големият въпрос. За това аз подкрепям предложението на Борисов - трябва финансова диета", обясни Марков.