Български граждани с двойно гражданство ще могат да се кандидатират за депутати и да стават министри - такива промени в Конституцията одобриха депутатите от мнозинството. Възможността сънародници зад граница да се кандидатират за парламента беше подкрепена от 163 народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Против гласуваха 19 социалисти и независимият Радостин Василев, а ИТН и "Възраждане" не участват в гласуването, след като бойкотираха промените в основния закон и напуснаха още в началото на заседанието.

Условието, сънародник с два паспорта да стане народен избраник, е да е живял поне година и половина в страната преди това. Такова изискване пък изобщо няма за онези, които имат два паспорта, но искат да станат български министри - те не се длъжни да са живели в родината. И това одобриха от мнозинството минути след текста за депутатите, като отмениха досегашната забрана в основния закон. 

Предложението за хора с двойно гражданство да влизат в българския парламент защити Антоанета Цонева от "Демократична България", която посочи, че трябва да приобщим българската диаспора и че само в България от 28 еврочленки не го допускаме.

"Аз ще подкрепя този член с пълното съзнание за това, че е дошъл моментът това да бъде направено", каза Цонева. И наблегна на историческите подходи за създаване на дълбока институционална връзка между държавата майка и диаспората. По думите й така България ще да получи шанс в парламента "да влязат хора с опит, набрали култура от други страни". 

Думите й скандализираха Иван Иванов от БСП, който я обвини, че обижда българите в страната.

"Поставяте под въпрос възможностите и качествата на българските граждани. Какво означава да пренесем чужда култура тук? Защо е необходимо?", попита той. "Та вие давате оценка на всеки един в тази зала, че е негоден, по този начин", възмути се депутатът. И препоръча на управляващите да направят условията за живот в страната такива, че българите зад граница да поискат да се завърнат.

Управляващите замълчаха на въпроса кой е авторът на идеята за отпушването на Конституцията за българите с двойно гражданство въпреки неколкократните запитвания от трибуната.

Соцдепутатът Георги Свиленски беше този, който настояваше да разбере, като уточни, че вече е станало ясно, че предложението не идва нито от ДПС, нито от Атанас Атанасов. Отговор не беше даден.

Снимка: Булфото

Христо Иванов обясни, че под текстовете стоят подписите на 160 народни представители, включително и неговият, така че въпросът за авторството не е важен. "Търсенето на това кой е автор е подмяна на законодателния процес", реагира той. И призна, че най-ценните уроци по патриотизъм му изнесли българи, които от дълги години живеят в странство.

"Аргументът, че много хора живеят в чужбина, е добър, само че всичките ли трябва да минат през пленарната зала, за да ги върнем? Така ли смятате - избори през 3 месеца, това е супер несериозен аргумент", репликира Свиленски.

Атанас Атанасов пък призна, че ще се радва, ако наследниците му се върнат от САЩ и имат тази възможност.

"Ще подкрепя съвсем убедено този текст, имам две деца, които живеят в САЩ и са американски граждани. Ако искат да се върнат, аз много ще се радвам", заяви той от трибуната.

Снимка: БТА

Лидерът на ДСБ вкара и сюжета за демонтажа на Паметника на Съветската армия в дебатите за Конституцията. Той отбеляза, че социалистическият министър-председател Васил Коларов е бил със съветско гражданство и именно той е поискал подкрепата от съветското ръководство за изграждането на монумента. "Ще иска разрешение от Сталин, много ясно, за да му направи паметник", коментира лидерът на ДСБ. И обвини социалистите, че хора с двойно гражданство - съветско, са били именно техни представители в миналото. Покрай Коларов съпредседателят на ПП-ДБ изреди още Георги Димитров, Вълко Червенков и Андрей Луканов, като добави и Сергей Станишев, който едва през 1996 станал български гражданин.

"Всички с двойно гражданство са от вашата партия", възкликна по адрес на БСП Атанасов.

Зам.-председателят на НС от левицата Кристиан Вигенин го репликира, че прави внушение по адрес на бившия лидер на БСП и бивш премиер. "Това са спекулации за Станишев, той в нито един момент не е бил двоен гражданин", отрече Вигенин. Той добави, че изказването на Атанасов е потвърдил тезата му, че не е подходящо подобно разрешение да се допуска от Конституцията, защото, ако в миналото е имало представители на един съюз, сега ще може да има съгласуване на решенията "с някой друг съюз".

"Естествено, че когато си двоен гражданин, ти си "слуга на народа", на някой друг народ", заключи Вигенин.

Той предупреди за възможната хипотеза чужденец, който живее у нас и получи българско гражданство, също да се кандидатира за депутат. Той упрекна управляващите, че въобще не са се сетили за тази хипотеза.

"Пропускате, че има български граждани по рождение и такива, които го придобиват впоследствие. Отваряте хипотезата един чужденец в момента, в който получи българско гражданство, да се кандидатира. Аз не казвам, че е лошо, но не сте го помислили. Вие въобще не разсъждавате по другата хипотеза. Все си мисля, че от тези 166 човека има поне 7, които ще проявят отговорност и морал, и няма да подкрепят това безумие", коментира преди гласуването социалистът. Той напомни още, че последния път, когато български сънародници са дошли от чужбина, за да ни управляват, не е завършил добре. 

Малко по-късно депутатите без дебати отмениха забраната в Конституцията министри да стават хора само с българско гражданство. С промяната хора с чуждо и българско гражданство ще могат да ръководят министерства. От БСП го сравниха с национално предателство.

"Пробихте една огромна дупка в системата на национална сигурност, включително в силовите министерство ще могат да бъдат избирани. Честито, ще си носите последствията", предупреди Атанас Зафиров.

"Не съм убеден, че всички разбрахте какво гласувате. Защо за депутат има условието 18 месеца да е живял в страната, а един министър може да дойде и на следващия ден да стане министър, по-малко опасен ли е?", попита от своя страна Кристиан Вигенин.

"Аз не мога да разбера защо си правите тези експерименти с българската държава? А разбирам, че една ПГ трябва да си отмъсти, но един ден ще си плащате", възкликна социалистът.

Снимка: БТА

Народните представители в последния момент извадиха от кръга на лицата за служебен министър-председател шефа на Върховния касационен съд, след като това не стана по време на обсъждането в конституционната комисия въпреки нежеланието на висшите магистрати. 

Решиха още Народното събрание да не се разпуска, когато предстоят избори и страната се управлява от служебно правителство. Избори за нов парламент ще се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание, беше гласувано на второ четене в пленарната зала. Едва когато новите депутати положат клетвата, ще се смята, че са прекратени пълномощията на предишното НС.