Това става ясно от проектозакона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който бе обявен за обществено обсъждане снощи.

Съгласно чл. 130, ал. 1 на Закона за отбраната охраната на въздушното пространство на България се осъществява от Българската армия.

В проекта пък е записано, че в чл. 130 се правят следните изменения и допълнения: 

"ал. 1 се изменя така: „(1) Охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави.“

"На Срещата на върха в Уелс държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Алианса (проведена през септември 2014 г. - бел.ред) отправят препоръка, препотвърдена от министрите на отбраната от срещата им в Брюксел през февруари 2015 г., за необходимостта от провеждане на съвместна мисия за усилване на способностите по охрана на въздушното пространство на страните от източния фланг на НАТО, в това число и на България. С проекта на закон се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор", се казва в мотивите на кабинета за предложените изменения в закона.

Те са подписани лично от премиера Бойко Борисов.

Със законопроекта се предлага и изменение в уредбата, свързана с употребата на оръжие и бойни средства, в случаите когато това се налага при осъществяване на съвместен Air Policing, пише още в документа.

"Промените са продиктувани от необходимостта да се създаде законова рамка, която да даде достатъчни гаранции, че задачите ще бъдат изпълнени в цялост и при отчитане на националните интереси. Това включва и хипотезите, изискващи употреба на оръжие и бойни средства, когато с оглед на конкретната обстановка е невъзможно съответното въздухоплавателно средство да бъде принудено да кацне на определено летище", мотивира се кабинетът.

Реакции

Не приемайте буквално, че решаваме някой друг да охранява пространството ни, коментира пред журналисти в парламента зам.-председателят на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев, цитиран от "Фокус".

Попитан дали е взето решението други страни да помагат при охраната на въздушното ни пространство, Радев подчерта, че такова решение не е взето.

Той уточни, че ако се прочете предложението, ще се види, че в чл.130 е написано, че основната задача на българската армия е да продължава да охранява въздушното пространство като има опция и/или съвместно с въоръжените сили на съюзническите ни държави.

„Това е опция, за всеки случай”, обясни Валентин Радев.

Зам.-председателят на комисията по отбрана Янко Янков от ДПС коментира, че ако ние не можем сами да си охраняваме въздушното пространство, трябва наши партньори да го охраняват.

"Така, както я караме, няма да има какво да се вдига под тревога, защото на нашите изтребители ще им изтече летателният ресурс и ако не се ремонтират своевременно, дори и да се ремонтират, в едни по-екстремни условия, те са крайно недостатъчни", посочи още Янков.

БСП иска КСНС за охраната на небето

БСП настоява за Консултативен съвет по национална сигурност, на който въпросът за охраната на въздушното ни пространство да бъде сред обсъжданите, заяви пред журналисти в парламента Красимир Янков, цитиран от БТА.

"Бойко Борисов е опасен за българския народ, решенията, които предлага, и в международен план разговорите, които води, водят към тази логика и не трябва да бъде премиер на България", коментира представителят на социалистическата партия.

Янков беше категоричен, че е абсурдно да сме в ситуация да не можем да пазим въздушното си пространство. Утре предложението може да е за сухопътната граница, заяви той.