Премиерът акад. Николай Денков и министри от кабинета обявиха пакет от мерки, насочени срещи безпроблемното начало на новата 2023/2024 учебна година. На 15 септември ще празнуваме в 2349 български училища. Общо 702 000 са учениците от първи до дванадесети клас. За тях ще се грижат 70 520 учители. Над 57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път.

В 43 държави 30 000 български деца ще се учат в 398 неделни училища и в две български държавни училища, посочи премиерът Денков на брифинг в Министерския съвет, посветен на предстоящия първи учебен ден.

През лятото са били извършвани ремонти в 747 училища, 507 от които са приключени. Други 240 се довършват в момента, но до 15 септември ще бъдат приключени. В 63 училища ще има все още ремонти, но те ще бъдат организирани, така че да не попречат нито на тържествата за първия учебен ден, нито след това, увери Денков, цитиран от БТА.

Увеличени възнаграждения на учителите

Денков припомни, че с приемането на бюджета за 2023 г. бяха увеличени заплатите на учителите и педагогическия персонал с 15%, с което се осигури поддържането на нивото от 125% спрямо средното възнаграждение в страната. За тази цел бяха осигурени допълнително 524 милиона лева по бюджета на образователната система.

Премиерът посочи също, че Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за всички ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас.

"Това са близо 166 000 деца. Тези помощи са по 300 лева и са разделени на две - в началото на първия срок, а ако децата учат през него, втората половина ще бъде платена през втория срок. Това е една от многото мерки, с които се опитваме да привлечем децата в училище, но и да създадем стимули да се задържат там", обясни още той.

Дигитализация на учебния процес

Продължава дигитализацията в образователната система, увери министър-председателят. Той обяви, че всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден и ще бъдат налични в т. нар. дигиталната раница на учениците.

Някои от издателствата вече добавиха и учебни помагала с виртуална реалност, посочи премиерът.

По думите му освен дигиталните медицински бележки, които вече бяха представени и ще влязат в сила от 1 октомври, се работи и по още няколко дейности по дигитализация на учебния процес.

Пътна безопасност

Във връзка с началото на учебната година премиерът обяви, че МВР ще осъществи и традиционната си акция, посветена на пътната безопасност за деца. В тази връзка са започнали проверки на училищните автобуси, които продължават да се извършват.

"До момента са проверени 584 автобуса и са издадени около 200 предписания. За щастие, всички са за малки технически проблеми. Няма констатирани сериозни пропуски", посочи Николай Денков.

Ангажираността на МВР по темата за детската пътна безопасност потвърди и главният секретар на вътрешното министерство Живко Коцев. По думите му органите на реда ще продължат с реализирането на различни политики и кампании, целящи предпазването на децата на пътя и повишаването на информираността.

Промени в учебните програми

До края на септември ще продължи обсъждането по отношение на промените в учебните програми, съобщи министърът на образованието Галин Цоков.

Искаме много добре да обсъдим всички предложени промени, тъй като става въпрос за предложения на експертни групи, които две години са работили върху тях, посочи министърът.

Според него трябва много добре да се прецени какви са възможностите за отпадане на определен фактологически материал. Много внимателно се отнасяме към промените в учебните програми, отбеляза Цоков.

Той припомни, че 90 на сто от училищата в България са на едносменен режим.

"Възможността за преминаване в останалите 10 процента е свързана с няколко важни проекта по различни програми, които започват от тази учебна година. Най-важният е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, в рамките на който започва строителството на осем нови училищни сгради, две от които в София, а има възможност и за трета. Наред с това около 116 образователни институции ще бъдат основно реконструирани, някои разширени на базата на определени процедури по Плана. Две инвестиционни правителствени програми са насочени към строителство на детски градини и училища. Програмата ще бъде обявена след приемане в Министерския съвет и училищата ще могат да кандидатстват за следващата година. Очаква се по тази програма да бъдат построени няколко десетки нови училищни сгради и детски градини и да бъдат ремонтирани много детски градини и училища", обясни още министърът.