МОН обяви  датите на изпитите и ваканциите през новата учебна година. Учебниците от 1 до 7 клас влизат в "дигиталната раница", вече е на ход обсъждането на предложението за втора дата за НВО след 4-ти, 7-и и 10-и клас при здравословен проблем.

Ваче са известни и датите за изпитите и ваканциите. Есенната ваканция за учениците се изтегля няколко дни по-рано. Тя няма да е между 1 и 5 ноември 2023 г., както планираше първоначално министерството на образованието, а между 28 октомври и 1 ноември.

Промени има и в съдържанието на изпитите и тяхната продължителност.

Учебниците в "дигиталната раница"

До 15 септември безплатните учебници и помагала до 7. клас, осигурени от държавата, ще бъдат качени в PDF формат в т.нар. "дигитална раница". Това съобщи просветният министър Галин Цоков, който днес свика съвещание с началниците на регионалните управления на образованието.

Всеки ученик ще може да ползва учебниците, избрани от неговите учители в собствения си профил в "дигиталната раница". Предвидено е от следващата година, когато и учебниците до 12. клас станат безплатни, също да бъдат качени в дигитален формат.

На 15 септември в първи клас ще влязат около 57 000 ученици. Още на следващия ден ще започнат работа екипите за обхват, за да може всички деца, които на се тръгнали на училище, да бъдат посетени у дома, да се говори с родителите, за да бъдат върнати в клас.

Министърът посочи, че през последните 7 години в клас са върнати около 80 000 деца, като 50 000 от тях са се задържали трайно.

В момента протичат над 380 частични и основни ремонти в училища в цялата страна. По данни на регионалните управления по образованието около 38 ремонта ще продължат и след 15 септември, като е направена организация за обучението на децата.

От утре, 2 септември, в работата на групите на РУО и МОН, които обсъждат подобряването на учебния процес, за пръв път ще се включи и представител на училищния парламент. "Искаме да чуем гласа на учениците, те най-добре знаят кои са основните проблеми, които стоят пред тях", каза министърът на образованието.

Едно от основните направления на дейност през новата учебна година ще е разширяване на училищното самоуправление и участието на училищата във вземане на решения. По думите на министър Цоков така ще се насърчи личностното и академичното развитие на децата.

Промени в изпитите

От тази учебна година първият модул на изпитите по български и по математика след 7-и клас ще бъде увеличен с 15 минути и вместо 60 децата ще могат да работят в продължение на 75 минути, съобщи във Варна министърът на образованието  По думите му вторият модул ще остане със същата продължителност - 90 минути.

Министърът уточни, че промяната се прави на база анализите от националното външно оценяване през миналата учебна година. По думите му е имало много родителски сигнали, че децата не успяват да се справят за 60 минути, особено при пренасянето на написаното от чернова на белова.

Ще има промени в матурата по математика. Според него двата въпроса с отворен отговор с по две подусловия ще бъдат преобразувани. Задачите ще станат със затворен отговор и по-практически насочени, обясни Цоков.

Тенденцията в структурирането на външното оценяване ще бъде такава, че да се доближава до тестовете на PISA, стана ясно още от думите на министъра. Според него това ще помогне на българските ученици да подобрят представянето си на международните външни оценявания. Ако се направи плавна промяна в матурите към по-голяма практическа ориентираност на въпросите, децата ще повишат резултатите си и на PISA, посочи Цоков.

Отворени за обсъждане са промени в националните външни оценявания - в една от наредбите (№10) е предвидена възможността децата, които са в болничен, карантинирани или имат смърт в семейството по време на НВО след 4-ти, 7-и и 10-и клас, да могат да се явят на допълнителни дати със заповед на министъра на образованието.

През новата учебна година ще влязат в сила промени и в учебното съдържание. Седмокласниците ще изучават компютърно моделиране и информационни технологии, като ще се използват одобрени нови учебници. По нови учебни програми ще бъде и обучението по физическо възпитание и спорт, като учителите ще имат свободата да избират спортовете, с които да занимават децата. За обсъждане са отворени предложения за промени и в учебни програми по други предмети, каза Цоков и уточни, че интересът към тази тема от страна на обществото е огромен.

Кога са изпитите и ваканциите през новата учебна година?

Есенната ваканция на учениците е определена в периода от 28 октомври до 1 ноември предвид насрочените избори за местна власт, като се запазва броят на ваканционните дни.

Коледната ваканция ще бъде от 23 декември до 2 януари, междусрочната - от 3 до 5 февруари, пролетната - от 30 март до 7 април за учениците от 1. до 11. клас и от 5 до 7 април - за учениците от 12. клас.

Изпитът по български език и литература (БЕЛ) от националното външно оценяване в края на 7 клас ще е на 19 юни, а по математика - на 21 юни. Препитването е със седмица по-късно в сравнение с предходни години, за да имат седмокласниците повече време за подготовка. Това са утвърдените със заповед на министъра на образованието и науката дати след приключилото обществено обсъждане на графика за националните външни оценявания.

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, различни от тези за седмокласниците. По БЕЛ е определен на 10 юни, а по математика - на 12 юни, като дните ще са учебни.

Националното външно оценяване в края на 4 клас ще е на 27 май по БЕЛ и 28 май по мматематика.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 17 май, а втората задължителна матура и изпитът по професионална квалификация - на 20 май. Тези дни, както и датите на изпитите от националното външно оценяване за седмокласниците по български език и литература и по математика, са неучебни.