На Семерджиев е повдигнато обвинение в престъпление против реда на управлението, заради това, че на 24 март 2017 година е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към МЗ, ако не назначи посочен от него за свой заместник, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Принудата е упражнена срещу директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (Асена Стоименова - б.р.), уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Разследването е установило, че на 20 февруари в МЗ била проведена среща между министъра и директора на агенцията, по време на която Семерджиев обявил своето искане. Директорът извършил проверка и установил, че въпросният човек е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването, и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор.

На 27 февруари същият отишъл в агенцията и провел среща с директора. Той го уведомил, че заради бизнеса му би имало конфликт на интереси и отказал да го назначи.

Последвала реакция отгоре. На 24 март, в разговор с директора, Семерджиев на висок тон му отправил заплахи, че ако не назначи посочения от него, ще го уволни. Служебният министър заявил:

Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“.

Той наредил до понеделник да му бъде докладвано за назначаването на въпросния човек и заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора и че няма да го слуша нито секунда повече.

На Илко Семерджиев е наложена мярка за неотклонение „Подписка“, разследването продължава, уточниха от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на до 6 години лишаване от свобода, както предвижда НК за "всеки, който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба, или свързано с функцията му".

До този момент са разпитани 4 свидетели, от събраните доказателства колегите са убедени, че е доказано извършено престъпление от общ характер, но г-н Семерджиев се възползва от правото си да мълчи, коментира по-късно на брифинг говорителят на главния прокурор.

За втори път обвиняват Семерджиев

Това не е първото обвинение срещу Илко Семерджиев. През 2001 година, когато беше директор на НЗОК, той беше обвинен за престъпление по служба зарави договора с "Аремис Софт" за изграждане на информационната система на касата. Тогава прокурорите заявиха, че той е нарушил Закона за обществените поръчки, тъй като фирмата нямала регистрация по Търговския закон у нас.

През 2003 г. обаче делото бе прекратено със становище, че няма данни за извършено закононарушение.

В същото време фирмата бе обявена в несъстоятелност в САЩ, а през 2002 г. НЗОК прекрати договора си с българския й клон. Касата плати 3.7 млн. лв. - половината от сумата по договора, припомня "Сега".