В дебата преди гласуването на текста се включи общинският съветник Георги Стоилов от „Атака”, който каза, че ситуацията в страната не се е променила и е такава от преди повече от 40 години, когато в България не е имало демокрация, предаде "Фокус".

Общинският съветник от НДСВ Васил Филев каза, че група партийни ръководители от ГЕРБ са „лепнали срамно петно върху Пещера”. Той осъди това действие и зададе въпрос към кмета Стелиян Варсанов: „Вие бяхте ли подведен и защо позволихте това да се случи във ваше присъствие?”.

Филев поиска кметът да се извини и даде съвет да не се хранят децата с торти с партийни надписи.
Общинският съветник от ДПС Зехра Алиш каза, че всички се стремим да вървим напред, а със случилото се община Пещера върви назад. Тя поиска народният представител Красимира Симеонова да се извини, осъди поведението й и използването на ученици за политическа пропаганда.

Независимият общински съветник Петър Хамамджиев каза, че е обидно партии да си правят пи-ар чрез деца. Той допълни, че не е сигурен, че извинението ще измие петното от града.

Общинският съветник от БСП Петър Пиринчиев каза, че в Пещера има примери за добра работа на народни представители. Обратен пример е депутатът Красимира Симеонова, каза Пиринчиев.

Общинският съветник Ружди Мехмедов предложи дебатите да бъдат прекратени. В изказването си след края на дебатите кметът се извини и каза, че няма да допусне повече в Пещера подобни прояви. След дебата общинските съветници гласуваха текста на декларацията.

Съветниците от БСП ще призоват Симеонова да освободи мястото си като народен представител от Пещера, обясни Анастасия Младенова, която е сред вносителите на декларацията.

Освен това след Великденските празници общинските съветници от БСП обмислят да инициират подписка за отстраняването на кмета Стелиян Варсанов от поста му, съобщи БНТ. Според групата на БСП грубо са потъпкани законите и предизборната кампания в Пещера вече е започнала. Левицата смята, че действието по агитацията на учениците е крайно неморално и укоримо.

Съгласен съм с текста на декларацията и го приемам, коментира по-късно Варсанов пред журналисти. Според него една оставка от общинската администрация е достатъчна. Повече уволнения нямало да има.
"Смятам, че човекът от общинската администрация, който беше свързан с организацията на състезанието - Галина Воденичарова (председател на общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни б.р.) си понесе отговорността. Депутатът д-р Красимира Симеонова също пое отговорност и беше наказана", добави той.

Градоначалникът се чувствал подведен, защото бил изненадан на края на състезанието, когато видял тортата.
"Аз даже не знаех за това, че ще има политическа пропаганда, а такава имаше – чрез надписа на тортата, чрез слогана „Ние сме ГЕРБ, с теб сме по-силни”, обясни той.

По отношение на искането за отстраняване на директора на Общинския детски комплекс Диана Янева. Решението се взема от Регионалния образователен инспекторат, а не от общината. След приключване на проверката очакваме становището им, каза още Варсанов.

На въпрос ще си подаде ли оставката, кметът каза: „Ако имам вина, ще си я подам, но в случая смятам, че нямам”.

Пред БНТ образователният министър Сергей Игнатов каза, че ако при проверката за случая се установи нарушение, ще има и наказания. По думите му, ако случаят в Пещера е най-големият скандал у нас, то значи живеем в идеално общество.
"Става дума за едно, добре, да го наречем глупаво намерение, което някой си е мислел, че е много интересно. И виждате какво предизвика", коментира Игнатов.

Последна актуализация в 16.03 ч.