Общинските координатори на партия "Има такъв народ" (ИТН) в девет от десет общини в област Враца прекратяват членството си и напускат партията от днес - 17 юни. Координаторът на ИТН за Пловдив - град Красимир Дончев също е подал оставка. 

Това се казва в общо заявление до председателят на ИТН Станислав Трифонов, с което БТА разполага. В него се заявява, че вземат това решение, след като парламентарната група на ИТН вчера гласува "за" оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", което ги е убедило, че е немислимо "да оставаме нито ден повече в тази партия".

"Ние се включихме в ПП "ИТН" (част от нас и в учредяването й), водени от идеята за промяна на порочния модел "ГЕРБ+ДПС", за спиране на безогледното ограбване на държавата чрез обществени поръчки и обръчи от фирми, за съдебна реформа, мажоритарен вот и възстановяване на народния суверенитет, за свобода на словото и правото на мнение, за справедливост и демокрация, за евроатлантическа интеграция, за независимост и просперитет на България. Ние поведохме към членство в партията наши близки и познати, убеждавахме да гласуват за ИТН хора, които уважаваме и ни уважават, хора, на които вярваме и ни вярват", се казва още в заявлението.

Общинските координатори посочват, че са дали всичко от себе си в парламентарните избори през 2021 година за успеха на партията и отбелязват, че не са предали ИТН дори и в тежките дни след третия парламентарен вот, "защото вярвахме, че и вие вярвате в прокламираните от ПП "ИТН" идеали и цели". Независимо от съмненията след 11 юли м.г., те са продължили да защитават каузата, защото са смятали, че тя е обща с председателя на партията. Затова са подкрепили и участието на партията в действащото правителство, въпреки че трима от министрите също са дошли извън ИТН, допълват общинските координатори в заявлението си.

"Когато обявихте изтегляне на министрите от кабинета, приехме това за тактически ход за въздействие върху кабинета по темата Северна Македония. Не искахме да си представим, че смятате да сваляте правителството, което и ИТН е създала", се посочва още в документа. Общинските координатори споделят, че за тях е станало безпощадно ясно, че са били излъгани след напускането на петимата народни представители на парламентарната група на партията. Защото са убедени, че това, което казват петимата напуснали депутати, е истина. Според тях ръководството на партията ги е използвало, за да се задуши идеята за промяна и правова държава и да се върне на бял кон статуквото ГЕРБ, което председателят на ИТН доскоро обещава да "изчегърта".

Те заявяват, че приемат това за предателство и то лично от Слави Трифонов, защото той единствен и еднолично взема решенията в партията. Според тях няма такова предателство, каквото се готви да сътвори ИТН като свали реформаторското правителство и върне на власт статуквото, което ще върне България 40 години назад и ще ни откъсне от Европа.

Общинските координатори от област Враца заявяват накрая, че напускат партията с гордо вдигнати глави и призовават народните представители от ИТН да направят същото. Заявлението е подписано от координаторите на партията в общините Враца - Гергана Николова, Мездра - Стефан Красимиров, Роман - Иван Петков, Криводол - Емил Апостолов, Борован - Лъчезар Бичовски, Хайредин - Христиан Христов, както и от Данаил Йорданов, който отговаря за общините Козлодуй и Мизия, и Николай Ценков - за Оряхово.

Координаторът на ИТН за Пловдив - град Красимир Дончев също е подал оставка. 

Тя е адресирана до главния секретар на партията Виктория Василева и зам.-председателя Тошко Йорданов.

"Причините са комплексни, особено след случващото се през последните дни - излизането на ИТН от управленската коалиция и свалянето на председателя на НС Никола Минчев от поста, и с гласовете на ИТН. Мислех да подам оставката си още преди 3 месеца, но останах с надеждата, че някои от нещата в местната структура ще се променят. Уви, от тогава до сега нищо не се случи", каза Дончев пред БНР.

Към неслучващото се той изброи отношението към местната структура и диалогичността от страна на Тошко Йорданов, липсата на всякаква информация и организираност.

Дончев не се ангажира какви са настроенията у останалите членове на ИТН в Пловдив, но допълни, че според него "при следваща коалиция с ГЕРБ те няма да са много ОК за това".

Красимир Дончев е вторият координатор за Пловдив град, който напуска редиците на ИТН. Предишната Николина Деспотова бе отстранена през есента, а координаторът за район "Южен" Ивайло Василев подаде оставка през април.