Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с тяхното здраве са възможни и не се изискват мащабни законови промени за това. Такова е мнението на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Негови членове се срещнаха днес с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които той организира преди вота.

"Уважаеми дами и господа, добре дошли в президентската институция на консултациите, на които с вицепрезидента г-жа Йотова започнахме с цел намиране на най-рационалния начин за провеждане на предизборна кампания и на парламентарните избори през 2021 година, които да гарантират и правото на вот на всички българи у нас и зад граница в тази сложна пандемична обстановка и в същото време да гарантират здравето на хората: както членовете на секционни и други избирателни комисии, така и на всички българи, които ще отидат да гласуват до урните“, заяви още държавният глава, цитиран от "Фокус".

По думите му е важно да се изгради доверие и към машинното гласуване.

"Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините“, посочи той.

И подчерта:

"За нас е изключително важно е в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така, че да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент, защото само той може да излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел". 

Снимка: БТА

Вицепрезидентът Йотова постави няколко въпроса, сред които към участник в срещата от Франция, дали там карантинирани граждани са имали възможност да гласуват чрез пълномощник, на който получи утвърдителен отговор, предаде БТА. Тя попита експертите трябва ли да бъде увеличен броят на секциите, за да се избегне струпването на хора, както и колко време предварително е разумно да бъдат обявени правилата в пандемична обстановка по време и преди изборите, включително в изборния ден, за да може хората да бъдат максимално информирани, и поне част от страховете, които имат да отпаднат, за да могат да гласуват. Йотова постави и въпроса дали е удачно да има "зелени коридори" в изборния ден, както и за възможностите за онлайн обучение за подготовка на изборите.

Председателят на ОС Росица Матева посочи, че ЦИК може да издава правила по прилагането на изборния кодекс и без промени в самия Избирателния кодекс е възможно, например, да се уреди гласуването на лицата под карантина.

„По закон само лица с трайни увреждания гласуват с подвижна урна, но през годините ЦИК е давала указания за необходимите медицински документи, така може да се осигури възможност“, обясни тя, цитирана от bTV.

Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда посочи, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено желание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са необходими 1800 екипа.

„Миналите избори е имало над 85 000 политически представители и застъпници извън партийните квоти в СИК. Има достатъчен ресурс, но е въпрос на политическа отговорност и воля той да бъде употребен по най-добрия начин“, заяви тя.

Според Обществения съвет не е приемливо у нас няколко месеца преди изборите да се въвежда гласуване по пощата. Росица Матева обаче отбеляза, че тя и колегите ѝ са готови с текст за пилотно гласуване по пощата в чужбина в държавите, където този метод е позволен.

Стоил Цицелков от Европейската асоциация за защита на човешките права отбеляза, че може да се мисли за вариант на активна регистрация и предварително гласуване на уязвимите групи с цел да няма смесване в секциите. Може и да се мисли за преместване на местата за гласуване във физкултурните салони, които са значително по-просторни.

Според ОС на ЦИК трябва ясно да се разпише дали членовете на комисиите ще се ваксинират срещу коронавируса, или ще могат да доказват по друг начин наличието на имунитет. Освен това целият процес по набиране и подготовка на ангажирани с изборите лица трябва да е онлайн, а елементи от вота като броенето на бюлетините може да се наблюдават в реално време с камери без струпвания в секциите.

По-късно днес президентът ще разговаря с ръководството на Националното сдружение на общините в Република България.