От областната управа на столицата отрекоха думите на Костадин Костадинов, че се готви тайно преместване на Паметника на Съветската армия още тази нощ.

Появилите се твърдения, че монументът може да бъде премахнат от Княжеската градина довечера, бяха опровергани от областния управител Вяра Тодева.

"Това са политически действия на политически субекти", каза тя, цитирана от БТА.

По-рано лидерът на "Възраждане" оповести, че по информация на партията паметникът може да бъде преместен довечера и се закани на мястото да дежурят членове на партията. От "Левицата" пък разпънаха няколко палатки в района на монумента също с идеята да попречат на премахването му.

По думите й имотът вече е в управлението на областния управител.

"Изискахме проектите от страна на Столичната община, както и становището относно преместването на монумента в Музея на социалистическото изкуство, защото нямаше предварително такова становище", каза Тодева.

Тя допълни, че предстоят следващите стъпки, които ще предприеме областната управа. До края на тази седмица медиите ще бъдат информирани за развитието, каза Тодева.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков написа в профила си във Фейсбук, че днес се е срещнал с Тодева и е обсъдил и съдбата на монумента.

"Получих информация за действията, които се предприемат, но основното е, че са избрали по-отговорния и директен път - да поемат цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столична община. За което благодаря на г-жа Тодева", коментира Трайков, който преди месец се самопредложи за областен управител на София.

Преди дни от областната управа в съобщение до медиите посочиха, че на 3 август са изпратили писмо до кмета на Столична община за представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент "Паметник на Съветската армия", както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството (ПОИС), относно преместването на паметника.

Изпратено е и запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от Монумент "Паметник на Съветската армия" постоянно да бъдат експонирани в "Музей за изкуството от периода на социализма" към Националната галерия.