Процедурата за демонтиране на Паметника на Съветската армия, съобразно решението на Столичния общински съвет, е в ход и тя се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове, съобщиха от областната управа.

Оттам посочват, че законосъобразното решение по тази тема е резултат от ангажираното участие на няколко институции. С оглед на това оттам са изпратени две писма  - до Столична община и Музея за социалистическото изкуство.

По-рано днес митинг пред сградата на областната управа призова за бързо преместване на Паметника на Съветската армия. Граждани скандираха "Демонтаж", а организаторът Георги Георгиев от "Боец" заедно с независимия общински съветник Методи Лалов се срещнаха с областния управител Вяра Тодева.

На 2 август Министерският съвет промени собствеността на паметника от публична на частна държавна и предостави управлението на имота изцяло на областния управител на София. Решението беше взето е по предложение на областния управител на София, в чието управление е имотът. Той трябва да отрази промяната в Акта за държавна собственост, гласи официалното съобщение на МС.

На 3 август областният управител на област София с изрично писмо до кмета на Столична община е изискал представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент "Паметник на Съветската армия", както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството (ПОИС), относно преместването на Монумент "Паметник на Съветската армия", изработен през 90-те години на XX век, съобщават от областната администрация.

Изпратено е и запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от Монумент "Паметник на Съветската армия" постоянно да бъдат експонирани в "Музей за изкуството от периода на социализма" към Националната галерия.

Областната администрация на област София очаква отговор от институциите по двете поставени теми в кратки срокове.

Обществеността и медиите ще бъдат своевременно информирани за развитието на този важен въпрос, информират от областната администрация.

"Сега виждам усилията на настоящия областен управител да се придвижи това решение", коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БТА.

Тя припомни, че 9 март  т. г. Столичният общински съвет (СОС) напълно аргументирано и подготвено е взел решение за преместване на Паметника на Съветската армия, след което е изпратила решението на СОС до областния управител.

Сега решението на Столичния общински съвет (СОС) за Паметника на Съветската армия изисква главният архитект на София да направи конкурс за пространството, посочи кметът.