Корнелия Нинова няма да бъде кандидат-премиерът на БСП, каза самата тя пред медиите, след като получи разрешение от Националния съвет да преговаря за правителство с третия мандат. 

Пленумът подкрепи намерението й да организира лидерска среща с всички парламентарни партии, за да решат какво ще правят с мандата, научи Dir.bg от участници в заседанието по-рано. Това е станало много набързо, без спорове и само за няколко минути. Допълнително соцлидерката цитира и гласовете - 94 "за".

Корнелия Нинова е подчертала пред съпартийците си, че името на премиера, когото евентуално БСП ще номинира, ще бъде последният въпрос, който ще се подложи на обсъждане. После уточни на брифинг, че идеята е, ако се стигне до номиниране, личността да бъде равноотдалечена от всички.

Нинова съобщила на пленума, че още днес изпраща поканите до политическите лидери на останалите формации в НС. 

Коментира още, че в четвъртък ще се чуе с всеки от лидерите, за да уточни дали ще проведе двустранна среща с всеки поотделно, или една обща лидерска с всички. "Още от утре ще се чуя с тях, ако предпочитат двустранни, нека бъдат такива", каза тя.

"В опит да съставим редовно правителство, имаме 5 въпроса за обсъждане - първо, има ли желание или просто се демонстрира такова. Ако имаме различия и не можем, да ги обявим. Ако можем - какви задачи да му възложим, политическо, експертно или смесено ще бъде, с какъв срок да бъде и формат на вземане на решения. Няма да бавим този процес", обясни Нинова предмета на преговорите.

Така се оказва, че лидерът на БСП ще преговаря за кабинет с ГЕРБ и ДПС, за което конгрес на партията вече се е произнасял, че с тези партии социалистите няма да управляват. Соцлидерката обаче не коментира този казус, а зададения въпрос как ще съчетае позицията на БСП "Никога с ГЕРБ", предпочете да заобиколи с аргумента, че партийното решение третирало само първия и втория мандат.

И сама го цитира: "Нашето решение беше не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на "Възраждане". И не сме се отметнали". Сега мандатът бил вече в ръцете на БСП, посочи тя, и нещата били различни.

"Колективният орган на партията е казал "разговаряйте с всички", обобщи Нинова, опирайки се на решението на пленума.

"Не можем да се ангажираме да кажем в кой ден ще върнем мандата, но няма да се бавим", обеща още председателката на БСП.

"Нямаме фиксирана дата за лидерските срещи. Какво е различното от предишните опити за редовно правителство - че не слагаме отпред разделителните линии, а търсим онова, което ни обединява", поясни Корнелия Нинова. И уточни, че Украйна и Еврозоната няма да бъдат сред темите, а а други 4-5, като бюджета, за да търсят съгласието.

По повод статията в "Ди Велт", която цитира Кирил Петков и Асен Василев, че сме снабдявали Украйна с гориво и оръжие през трети страни, Нинова каза, че няма какво ново да коментира.

"България директно за Украйна не е изнасяла оръжие, изнасяме оръжия за над 60 държави от десетки години", каза тя и посъветва медиите да питат представителите на службите, които участват при подписването на решенията на междуведомствената комисия. Нито един не извади документ, ние твърдим, че нито един документ не се намира в комисията", допълни Нинова в защита на тезата си, че не е продавала оръжие.

Преди заседанието в "Позитано" 20 прозвучаха критики към Нинова откъм вътрешнопартийната опозиция, че председателката на БСП използва за пиар мандата, получен от президента.

"Този мандат не е за съставяне на правителство, този мандат е чисто за вътрешнопартийна употреба, с който г-жа Нинова трябва да стабилизира разклатените си позиции преди конгреса", коментира Кирил Добрев, който соцръководството се опита да изключи от партията, но съдът го възстанови.

"Или ако трябва да коментирам всичко в контекста на днешните новини, ще кажа: "Нинова пак иска мандата, за да направи пак правителство, което правителство пак няма да изнася оръжие за Украйна", каза още Добрев.

Снимка: БТА

Според другия изключен от Нинова и впоследствие възстановен от съда - Калоян Паргов, все пак трябва да бъдат положени усилия за съставяне на правителство, без значение, че шансовете тези усилия да се увенчаят с успех не са големи. Той прогнозира предсрочни избори през март или април, с което демонстрира, че също няма особена убеденост за успешен мандат.

Снимка: БТА

Наследникът му начело на столичната организация на социалистите - Иван Таков, коментира: "Нека първо да чуем какво ръководството на партията ще ни предложи, но, ако няма вариант мандатът да се изпълни, трябва да се върне".

Според Таков това предложение за среща с всички председатели на парламентарно представени партии е разумно, за да е ясно от самото начало има ли шанс или няма шанс.

В момента Националният съвет обсъжда темите на предстоящия конгрес на 11 и 12 февруари. Върви дискусия по програмата на форума, както и по промените в устава, които ръководството предлага.

Една от тях е отпадането на изискването депутат да не може да съвместява два поста - да бъде едновременно и в парламента, и да е председател на партийна организация.

Досега сливането на постове беше забранено от партийния устав.