В момента няма определено населено място на територията на България за изграждане на хранилище на отработено ядрено гориво. Няма и такова решение на Министерския съвет към този момент. Това каза по време на изслушване в парламента енергийният министър Владимир Малинов.

Предвидено е такова хранилище да бъде изградено до 2050 г., като междинният етап за вземане на такова решение е до 2033 г. Не са извършвани и дълбоки полеви проучвания на територията на страната. По думите му неразривна част от вземането на решение ще бъде оценката за въздействие върху околната среда, наред с информирането на обществото и местните власти.

В отговор на въпроси на депутати, които попитаха за конкретни населени места, министърът уточни, че няма определени територии за проучване нито в Странджа, в рамките на Бургаска и Ямболска област, нито край плевенското село Комарево, нито в района на Белене, нито в землището на село Сумер, Монтанско.

Според предварителни анализи към момента е установено, че най-подходящото място е Мизийската плоча на територията на Северна България, но няма извършвано дълбоко геоложко проучване, обясни министърът на енергетиката. И повтори още веднъж: "Към настоящия момент са извършвани само предварителни проучвания, няма определени територии за започване на проучвателни действия".

Министърът не знае кога е бил последният износ на отработено руско ядрено гориво, призна той в отговор на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който посочи, че след 2015 г. този износ е нарушен. Резервният вариант, докато изградим наше хранилище, е да сключим споразумение с някоя от първите европейски държави, които изградят такова.

"Проучваме опита на няколко държави - Финландия, Швеция, Франция и Швейцария. Първата държава, която ще има такова изградено хранилище за дълбоко съхранение, ще бъде Финландия", обясни Малинов. Европейският регламент дава възможност Народното събрание да ратифицира споразумение с някоя от страните членки, по думите му, и ако такова бъде сключено, ще можем да го използваме като резервен вариант.

От "Възраждане" предупредиха, че има риск да се превърнем в "балканска "Фукушима", тъй като досега сме изнасяли обратно в Русия отработеното ядрено гориво, но по геополитически причини преминаваме на американско гориво в АЕЦ, което САЩ не приемат обратно. От БСП го нарекоха "слугинаж" в енергетиката в ущърб на интереса на страната.

"Кой разреши и защо Пети блок на АЕЦ да се зарежда с друго гориво и тогава някой беше ли наясно, че касетите са с 6 повече от досегашното, което ще рече, че още сега имаме повече отработено ядрено гориво? Кой е този, който е направил подобно предателство към България?", попита Борислав Гуцанов от БСП. Той припомни, че американската страна и "Уестингхаус" не поемат ангажимент да приемат обратно отработеното гориво.

Енергийният министър потвърди този факт относно договора с американската компания.

"Диверсификацията ще продължи. Съхранението на вече отработените касети от Пети блок не се съдържа като такъв ангажимент в договора с "Уестингхаус", но това се отнася и за отработеното досега руско гориво", каза Малинов и припомни, че има наложени санкции от ЕС заради войната в Украйна, с които трябва да се съобразяваме Те не са въвеждани от българското правителство, но нашата държава е длъжна да изпълнява европейските регламенти, обясни Малинов. Гуцанов обвини министъра на енергетиката в лъжа. "Няма санкции, наложени от европейския съюз за ядрените параметри", репликира той.