След тричасов дебат и едночасова пауза Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ГЕРБ за компенсирането на разходите на потребителите на транспортни услуги. 

С приетия закон "Лукойл" ще плаща нова вноска на държавата, която ще се формира от разликата в цените на двата сорта нефт - "Брент" и "Уралс". Приходите от тази вноска ще бъдат използвани, за да могат да бъдат компенсирани гражданите от уязвимите групи.

От 164 гласували народни представители "за" бяха 153, "против" нямаше, а 11 се въздържаха. С приемането на законовите промени се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка.

Народните представители приеха промени във формула за изчисление на вноските, в която коефициентът от 0,5 стана 0,7. Размерът на вноската зависи от средномесечните цени за барел на суровия нефт сорт "Брент" и на този с произход от Русия или изнесен от Русия.

Наименованието на законопроекта се измени на Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

В обхвата на закона попадат условията и реда за събиране на месечни вноски върху нефтопродукти, произведени на територията на България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия и разходването на вноските за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Задължени лица по този закон са лицата, които произвеждат такива нефтопродукти.

Според приетите текстове министърът на икономиката и индустрията ежемесечно определя изчислението на размера на средномесечните цени на база цената, на която се търгуват двата вида нефт на три водещи световни стокови борси за съответния месец.

Директорът на Агенция "Митници" до 5-о число на текущия месец подава информация на министъра за количеството внесен в страната суров нефт по сорт и произход. Министърът на икономиката и индустрията е задължен да публикува на сайта на министерството до 15-то число размера на месечната вноска.

Събраните вноски се разходват по програми, одобрени от Министерския съвет, за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. Условията и реда за предоставяне на средствата, както и лицата, които имат право на подпомагане, се определят с постановление на МС.

По предложение на министрите на икономиката и индустрията и на труда и социалната политика, фондът ежемесечно до 25-то число предоставя информация за събраните вноски. МС може да преустанови програмите за финансова подкрепа при липса на средства.

На второ четене отпаднаха предвидените компенсации за разходи на потребителите на моторни горива чрез крайните им разпространители.

Законът влиза в сила три дни след приключване на процедурата по нотификация по евродиректива.

На първо четене законопроектът определяше кои горива ще бъдат компенсирани - бензин А95; дизелово гориво; втечнен нефтен газ (LPG); природен газ, но с предложение на Делян Добрев тази част от закона беше премахната днес.

Средствата за компенсациите ще се събират от нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България.

До момента рафинерията "Лукойл Нефтохим" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.

Делян Добрев се опитваше да прокара тази законова мярка още от началото на войната в Украйна. Той твърди, че "Продължаваме промяната" (ПП) са "цакали всеки български потребител на горива с левче на литър" чрез схема за закупуване на руски газ през посредници на "Газпром". Покрай своята политическа битка той се сдоби с прякора "Българският 50 Cent", измислен от депутата от ПП Венко Сабрутев.

Въпреки че Добрев упорито повтаря тезата си за левчето и как ГЕРБ ще върнат откраднатото в джоба на гражданите, в законопроекта на ГЕРБ никъде не е точно фиксирана сумата, която ще се изплаща като компенсация за литър гориво. ГЕРБ твърдят, че със сегашната промяна в дадени случаи компенсацията може да достигне 1 лев.

Макар, че компенсацията от 1 лев не е гарантирана, още след приемането на закона на първо четене бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов се похвали във Фейсбук, че "парламентът е приел мярката на ГЕРБ за 1 лев компенсация на литър".

По време на дебатите Васил Стефанов (ПП) заяви, че ПП няма да подкрепят този законопроект. Той посочи, че ГЕРБ са направили множество промени между първо и второ четене с помощта на зам.министъра на финансите Людмила Петкова:

"Какво ще гласуваме сега знаят само г-н Добрев и г-жа Петкова. Промените засягат най-вече формулата, с която се изчислява вноската към Фонд "Сигурност на електроенергийната система."

Искрен Митев от ПП допълни, че след обвиненията на ГЕРБ за откраднатото левче към ПП се е оказало, че такова не съществува. По думите му понеже Борисов е искал парламентарната му група да докаже обвиненията, ГЕРБ са внесли своя законопроект.

"Днес е тъжен ден за България, умря една легенда - легендата за левчето! Стана ясно, че цялата парламентарна група на ГЕРБ е заложник на лъжите на г-н Борисов", каза Искрен Митев и добави, че му е тъжно за тях.

Венко Сабрутев (ПП) изтъкна, че проектозаконът е почти изцяло пренаписан между първо и второ четене. По думите му от ГЕРБ са сменили всичко, освен името на вносителя - Делян Добрев. Според него този законопроект няма да намали цените на горивата и няма да защити интересите на гражданите:

"Той защитава интерсите на "Лукойл" като им гарантира стотици милиони свръхпечалба. Със закон ще им дадете половината от свръхпечалбите. Оказва се, че левчето не е левче, а е 50 стотинки (б.а. с промяната на формулата 50-те стотинки стават 70) и то те са печалба за "Лукойл". Стана ясно коя е коалицията "Лукойл" - ГЕРБ-СДС!"

Сабрутев твърди, че новата формула за изчисление на компенсацията гарантира 50 стотинки (б.а. 70 стотинки след предложението на Добрев) свръхпечалба на литър гориво за "Лукойл".

"Г-н Сабрутев, доживяхме да потвърдите за левчето! Сабрутев призна, че има един лев! Колкото и да ви боли - всички недостатъци на този закон бяха променени между четенията", отговори на критиките на Сабрутев и Митев вносителят Делян Добрев.

Към 15 часа пленарното заседание прекъсна за извънредно събиране на комисията по бюджет и финанси, за да бъде обсъден законопроект, свързан с дерогацията на санкциите върху вноса на руски петрол, наложени от ЕК. Час и половина по-късно депутатите гласуваха заглавието, член първи и член втори в редакцията на комисията на законопроекта. Дебатът беше подновен и гласуванията по параграфите на законовите текстове протичаха спокойно и без дебат.

След приемането на законопроекта Андрей Гюров поиска почивка от името на ПП. След паузата депутатите ще обсъдят последната точка в дневния ред - проекторешение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", вносители отново са Делян Добрев и група народни представители.