Парламентът прекрати пълномощията на Делян Добрев като народен представител. "За" оставката на депутата от ГЕРБ гласуваха 96 негови колеги, "против" - 7, а 3-ма се въздържаха.

Вчера, след разговор с премиера Бойко Борисов, той подаде оставка заради твърденията, че негови роднини и близки са се купили евтини апартаменти. Той заяви категорично, че това е фалшива новина, но не иска повече името му и това на партията да бъдат петнени. Добрев бе избран за народен представител от 29-ти МИР Хасково на парламентарните избори през 2017 г. Досега той бе председател на Комисията по енергетика към Народното събрание.

Миналата година, по времето на Кумгейт, когато името му пак беше замесено в далавери, но в Хасково, той подаде оставка, но депутатите от ГЕРБ не я приеха. След това, по искане на БСП, Конституционният съд излезе със становище, че парламентът не може да отхвърли подадена от народен представител оставка. Така днес нямаше как да не бъде приета отново.

Снимка: БНТ

Няма да гласувам за оставката на Делян Добрев, защото Конституцията ме задължава да гласувам по съвест, заяви преди гласуването депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

"Когато се гласува оставка на народен представител, ние нямаме друг избор, освен да я гласуваме. Така наречената обвързана компетентност. Длъжни сме да го направим. Въпреки това решение на Конституционния съд, ще се ползвам от прякото действие на българската Конституция, която ме задължава да гласувам по съвест. Освен 30 години по-късно да върнем Закона за собствеността от комунизма. Семейство има право на едно жилище. Имаш второ жилище - може, но по наследство. До две години трябва да го прехвърлиш на децата. Нямаш деца - развеждаш се. Ако колегата иска да ми продаде апартамента си - да заповяда пред община "Триадица". Това ли трябва да е България?", възмути се Марков.

По думите му Делян Добрев е честно момче.

Снимка: БНТ

Гласувах "против" оставката на Делян Добрев, защото дори и в политиката трябва да има здрав разум, заяви и лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти, като уточни, че и колегите му от партията също не са подкрепили оставката.

"Този отвратителен процес, на който сме свидетели, трябва да бъде прекратен. В следващото Народно събрание никой, който няма апартамент, не дай си Боже да има фирма, да не си помисля да се кандидатира. За народни представители трябва да се кандидатират само малоимотни хора. Хора, които нямат собственост, които спят под мостовете на Перловска река и които са клошари. Те ще бъдат с предимство. Само такива хора имат право да бъдат в политиката. С други думи свидетели сме на едно опростачване в политиката, експлоатира и спекулира с най-ниските чувства на българския народ, със злобата и завистта и неудовлетвореността от живота", каза още бившият вицепремиер.

Той подчерта, че това се случва с активното съдействие на медиите. 

На мястото на Делян Добрев в НС би трябвало да влезе пенсионираният началник на свиленградската пожарна Валентин Ангелов. Той бе шести поред в листата на ГЕРБ за 29-и МИР-Хасково. Ако не се откаже, той ще стане депутат.

Междувременно с решение на ЦИК Ралица Добрева влезе в парламента на мястото на Цецка Цачева, която не се върна на депутатското място, след като подаде оставка като правосъден министър. Добрева, която е агроинженер и бивш шеф на Областна дирекция "Земеделие" Плевен, вече веднъж беше в НС.

Снимка: ГЕРБ

Лиляна Радева пък замени избрания за министър на правосъдието Данаил Кирилов. Тя е под номер 14 в листата на 23-ти избирателен район в София. Досега беше директор на Националния център за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти в МОН. Преди нея в листата е Емануела Спасова, но тя е отказала да става депутат още през 2017 г.

Снимка: БТА

Новите две народни представителки положиха клетва и заеха местата си.