Никой от четиримата номинирани кандидати за парламентарен председател не събра мнозинство при първото гласуване. Развръзката ще се случи на втори тур между двамата, получили най-много гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. Преди това обаче от ГЕРБ поискаха 15 минути почивка.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС получи най-много гласове - 103 от депутатите от неговата партия го подкрепиха заедно с групата на ДПС. "Против" бяха 86, а 51 се въздържаха. 

Никола Минчев от ПП събра 74 гласа от своята група и от депутатите на ДБ, а 29 бяха против неговата кандидатура, а 135 гласуваха "въздържал се".

За издигнатия от "БСП за България" Кристиан Вигенин голяма част от депутатите се въздържаха при гласуването - 181. "За" бяха 27, а "против" - 31.

Петър Петров от "Възраждане" получи подкрепата на 27 депутати, против бяха 94 народни представители, 118 се въздържаха.

Преди вота от ДПС направиха изявление, че ще подкрепят Росен Желязков, а от "Български възход" се въздържаха на първия тур.

"ДПС и този път ще подкрепим традицията - кандидата на най-голямата парламентарна група", каза Йордан Цонев преди гласуването. Той призова новоизбраният да забрави коя група го е избрала. Цонев посочи, че само веднъж движението се е отклонило от последователността си - не е подкрепило неписаното правило само в 45-ото НС. Цонев напомни, че последния път ДПС е подкрепило Никола Минчев именно защото е бил излъчен от най-голямата ПГ в 47-ото НС, която тогава беше ПП.

Преди първия тур четиримата кандидати бяха представени от своите групи.

"Росен Желязков не може да се крие зад чужда отговорност", отбеляза при представянето на номинацията на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите й "той няма да наложи правото на силата пред силата на правото". 

"48-ото НС има нужда от председател да е пръв сред равни", посочи Цончо Ганев при представянето на кандидатурата на кандидата на "Възраждане" - адвокат Петър Петров.

"Да, наистина, има традиция, по-скоро практика, при която председателят се избира от най-голямата политическа сила", каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Но също така напомни, че неведнъж е имало изключения и това днес се налага заради силно фрагментирания парламент.

Той призова за мажоритарен подход с оглед на личностните качества на съответния кандидат. Той е Никола Минчев - "човек, който се превърна в символ на професиионализъм", констатира Гюров. Депутатът от ПП беше категоричен, че Минчев знае как "да бъде пръв между равни".

Соцлидерката Корнелия Нинова пък представи кандидата на "БСП за България" - Кристиан Вигенин. Нинова посочи, че той неведнъж е успявал да овладее пленарната зала в трудни моменти и е бил "ментор" на младите депутати от ПП. Той няма да нарушава Конституцията, обеща още Нинова.