Депутатите спряха работата си по проекта на държавния бюджет, за да обсъдят и гласуват декларация за осъждане на действията на Русия в Украйна. Предложението дойде от ДПС, като първоначално не събра нужните гласове За, но при прегласуването беше одобрено.

Народните представители одобриха и предложение в 16 часа ще бъдат изслушани представители на българските служби за актуалната ситуация, ще бъдат изслушани и министрите на външните работи и на отбраната, а след гласуването на декларацията ще се възобнови работата по бюджета.

От парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров представи проект на декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Част от декларацията предвижда подкрепа на съюзниците и партньорите на България в ЕС и НАТО при обсъждане на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Тази точка от проекта на декларация постави на обсъждане лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той заяви, че партията няма да подкрепи декларация в този й вид.

"Според нас санкции не трябва да има. В този конфликт България ще понесе щети, не виждаме някой да се е загрижил кой ще ги плаща. Дали е в български национален интерес да приемаме декларация, с която заемаме страна в този конфликт? Каква е ползата на България от налагане на санкции, в резултат на които ще загубим ние?", заяви от трибуната лидерът на "Възраждане".

Българският интерес е да се спазва международното право, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Когато на по-малко от 400 км от нашите брегове се развихря безпрецедентна война, такава мащабна операция, да мислим, че можем да се снишим и да избегнем налагането на санкции, е най-малкото самозаблуда", каза Иванов.

Дискусията продължава. По-рано парламентът удължи работното си време до окончателното приемане на закона за държавния бюджет.