Правната комисия прие процедурните правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Очакванията на управляващите са до 18-19 март Народното събрание да е попълнило своята квота от четирима души - председател, заместници и секретар на ЦИК. Останалите 14 членове до бройката 18 се определят с указ на президента по предложение на партиите - парламентарни и извънпарламентарни.

Това решение бе взето след намесата на премиера Бойко Борисов европейските избори да се проведат с нов състав на ЦИК. Преди проблемът да достигне до него, той ескалира между депутатите от ГЕРБ и БСП. От ГЕРБ настояваха изборите да се проведат със сегашния състав на ЦИК, макар и мандатът на комисията да изтича. На обратното мнение бяха от левицата, които изтъкнаха, че по този начин ще се опорочи вота. За да няма подозрения в тази посока министър - председателят разпореди да бъде избран нов състав на ЦИК.

Държавният глава няма срок по назначаването на новите членове на избирателната комисия. Остава и вариантът непредставените в националния парламент формации, които обаче имат евродепутат, да бъдат също включени в състава на ЦИК. Именно заради това съставът на сегашната ЦИК наброява 23 души.

Парламентарно представените формации ще разпределят 18-те места на квотен принцип според тежестта си в НС.

Проф. Михаил Константинов, цитиран от "Канал 3" пък предупреди за друг технически проблем на квотния принцип, а именно - разпуснали се партии и коалиции, които обаче имат евродепутати. Това по думите му е повече 5% от състава на ЦИК. И се проектира надолу по РИК и СИК. Затова проблемът трябва да намери решение. Константинов даде пример с България без цензура, която вече отсъства от правния мир и няма как да има свой член в новия състав. По-интересен е проблемът с Реформаторския блок, който вече не съществува в първоначалния си вариант и бе напуснат от ДСБ и БЗНС, но пък в него останаха СДС и ДБГ с новоприети формации. В същото време блокът имаше досега евродепутат от ДСБ, която не членува в коалицията.

Кирилов обясни, че и такива партии ще получат място в ЦИК , пък вече от тях зависи дали ще успеят да се разберат за свой представител и ще си попълнят квотата. Трябва обаче да представят документ с поне два подписа от името на коалицията.

Данаил Кирилов не пожела да разкрие дали ГЕРБ ще преизберат досегашните си представители в ЦИК, каквато заявка даде преди ден Цветан Цветанов.

"По никакъв начин не искаме, смятам, че е обидно за парламентаризма, да кажем - ние ще възпроизведем състава такъв, какъвто е бил", коментира шефът на правната комисия. Той посочи, че ГЕРБ ще направи своя анализ на работата на всеки от своите и тогава ще реши. Освен това управляващата партия имала поначало едно непопълнено място и друго вакантно след оставка на зам.-председател на ЦИК.