Народното събрание възложи на Сметната палата да извърши одит на "Български пощи" ЕАД и финансовото им управление за периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2022 година.

Решението беше взето единодушно със 166 гласа "за" от всички присъстващи депутати. То беше прието след разискванията по питането на народни представители от "Възраждане" към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова относно състоянието на "Български пощи" след хакерската атака, която преди повече от месец спря работата на дружеството.

Одитът на "Български пощи" трябва да започне от 23 май т. г., а срокът за внасяне в Народното събрание на окончателния доклад да е 29 август т.г.

Първоначално се предлагаше одитът да обхваща периода от 1 януари 2020 г. до 30 април т.г., но по предложение на БСП обхватът беше разширен с една година назад.

По предложение на ДПС срокът за внасяне в парламента беше удължен с един месец, за да се извърши щателен одит и да не се "претупва" дебатът по резултатите от тази проверка.

"Във ваше правомощие е да възложите Сметната палата да извърши одит на "Български пощи", обърна се вицепремиерът Калина Константинова към депутатите.

"Като принципал, съм използвала всички правни механизми за проверка на състоянието на дружеството, това е начинът впоследствие да бъде потърсена отговорност от съответните лица", посочи тя.

От "Възраждане" подкрепиха одита, но подчертаха, че пощите още не работят добре и все още имало хора по селата, които не са получили пенсиите и добавките си за Великден

Константинова отрече твърдението и успокои депутатите, че няма неизплатени пенсии и великденски добавки заради хакерската атака. 

До одита се стига, след като АДФИ откри над 30 нарушени в управлението на дружеството, чието ръководство бе сменено, а само преди дни Софийска градска прокуратура също започна проверка на "Български пощи".

Според управляващите липса на добра компютърна защита и закъсняла реакция е довела до възможността на руски хакери да "пуснат" криптовирус в мрежата на Пощите и да спрат работата им.