"Български пощи" възобновяват приемането на всички видове пратки за САЩ, с изключение на куриерски (EMS) пратки. Това съобщиха от пресцентъра на националния пощенски доставчик.

Работи се усилено за възстановяване на услуги по плащания и парични преводи в пощенските станции, уверяват от дружеството.

През април системите на "Български пощи" станаха обект на хакерска атака, което затрудни работата на дружеството по редица направления, включително и по изплащането на пенсиите. Случаят се проверява от прокуратурата.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Софийска градска прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. Изискана е информация от ДА "НС", ГД "БОП", ГД "НП", СДВР дали извършват проверка за хакерската атака на Български пощи, като е указано след приключване на проверките материалите да се изпратят в Софийска градска прокуратура по компетентност. Също така от Български пощи е изискана информация какъв е редът за изплащане на пенсии след настъпилия срив в информационната система.