Федерални прокурори разследват дали комитетът по встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп не е похарчил нецелесъобразно част от набраните за тази цел средства, пише "Уолстрийт джърнал", цитиран от "Ройтерс".

Разследването на прокуратурата на Манхатън проверява дали някои от дарителите на комитета са дали пари в замяна на политически отстъпки, влияние при назначения в администрацията или достъп до новата администрация.

Това разследване може да се окаже поредната юридическа заплаха за Тръмп и администрацията му, които вече са разследвани за контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия, плащания на жени да не разкриват свои интимни афери с президента и някои разходи на фондацията на Тръмп.

 Разследването на комитета по встъпването в длъжност на Тръмп е тръгнало от документи, иззети при разследването на бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен. В сряда Коен бе осъден на три години затвор за редица престъпления, включително организиране на плащанията в замяна на мълчание в нарушение на законите за финансиране на предизборни кампании.