Новоназначеният посланик на България в Република Северна Македония Желязко Радуков е връчил на официална церемония акредитивните си писма на президента на страната Гордана Силяновска, която му е пожелала "топло посрещане и успешно изпълнение на важната му дипломатическа функция за насърчаване на отношенията и сътрудничеството в положителна насока, която да допринесе за сближаването на двете страни и граждани", съобщават от кабинета на Силяновска, цитирани от БТА.

Президентът на Република Северна Македония е подчертала, че отношенията между двете държави "за съжаление не са на желаното ниво и не са подходящи за държави, които са непосредствени съседи и съюзници в НАТО, едната от които е член на ЕС, а другата - кандидат за членство, със силен ангажимент за интеграция в ЕС".

"Необходима е промяна в подхода чрез развиване на взаимоотношения. В този смисъл аз, като президент на всички граждани на тази страна, изразявам своето очакване и надежда, че Вие ще работите за развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес с акцент върху предизвикателствата на ежедневието и бъдещето. Оценяваме изключително важния и сложен процес на диалог, който предполага сближаване, изграждане и подхранване на приятелство, чрез взаимно уважение на две съседни европейски държави и в този смисъл считам, че зачитането на достойнството, ангажиментите към европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно допълващи се и взаимни интереси на двете страни", е заявила Силяновска.

Посланик Радуков е заявил, че мисията му започва при обстоятелства като опустошителните последици от войната в Украйна, кризата в Близкия изток, последиците от пандемията, политическа и социална поляризация на глобалната общност, която ни подлага на риск, съобщават от кабинета на Силяновска.

В словото си Желязко Радуков е отбелязал, че предвид усложнената динамика на двустранните отношения между България и Република Северна Македония често пъти сме склонни да забравяме, че двете държави са съюзници в най-успешния политико-военен съюз в историята, а това съвместно членство носи безброй ползи, за които нашите две страни са платили и ще продължат да плащат необходимата цена, за да бъдем съюзници с всички партньори и помежду си.

Снимка: Президентството на Република Северна Македония

Радуков е посочил Коридор 8 като проект, важен не само за сигурността на двете държави.

"Като такъв той е далеч от всеки друг аспект на нашите двустранни отношения и значението му не трябва да се подценява нито от цивилна, нито от военна гледна точка, нито от гледна точка на сигурността", цитират от кабинета на Силяновска казаното от посланик Радуков.

Междувременно бившият вече посланик Александър Ангелов и изключително дейната му съпруга Биляна Ангелова бяха изпратени топло с обич и благодарност от множеството организации, с които активно работеха в Северна Македония.

Президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова идва в петък в София

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова ще бъде в София в петък, 13 септември, съобщават македонски медии, цитирани от БНР. Тя ще присъства на представлението на операта "Набуко" от Джузепе Верди, постановка на Националната македонска опера и балет.

Според електронното издание "360 градуса" в София ще се проведе и първата среща на Давкова с президента Румен Радев.

Предварително е обявено, че трябва да се възстанови атмосферата на добросъседство след поредицата провокативни изявления на новите управляващи в Скопие.

В македонската делегация ще бъде и министърът на външните работи Тимчо Муцунски.

Изданието припомня, че ден след като встъпи в длъжност, Давкова присъства на представлението "Валкирия" на българската опера в Скопие.