Пет са вече партийните номинации за български еврокомисар. Днес следобед от ПП-ДБ предложиха за важната позиция бившия екоминистър Юлиян Попов, а от "Възраждане" - финансиста и бивш зам.-председател на Централния депозитар Виктор Папазов.

Юлиян Попов е четвъртата официална кандидатура за български еврокомисар. Той е номинацията на ПП-ДБ за член на Еврокомисията. Попов е бивш министър на екологията в кабинета "Денков" и в служебното правителство на Марин Райков.

Писмото с предложението до Димитър Главчев изпрати председателят на ПГ на коалицията Николай Денков, съобщават от ПП-ДБ. В него бившият премиер посочва, че парламентът е редно да изслуша кандидатурите и да вземе решението кой да бъде членът на Еврокомисията от българска страна.

Денков подчертава, че България се намира в безпрецедентна политическа криза и служебното правителство няма необходимата легитимност да определи българския еврокомисар за следващите 5 години.

Предложеният за поста Юлиян Попов е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата "Енергетика" и затова ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност, защитават номинацията си от ПП-ДБ. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния, пише Николай Денков.

В полза на Юлиян Попов се изтъква, че той притежава значителна експертиза и в други сфери: климат, околна среда и образование. Той е и един от основателите на Нов български университет. До встъпването си в длъжност в последното редовно правителство е бил председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE), водещия тинк-танк в Брюксел в сферата на сградната и регионална политика.

Така кандидатурите за български еврокомисар стават вече четири преди утрешния краен срок, 29 август, който отпусна за предложения на партиите в НС служебният премиер Димитър Главчев.

Това е и първата кандидатура на мъж, след като първите три са на дами - Екатерина Захариева от ГЕРБ, Велислава Петрова от ИТН и Искра Михайлова от ДПС на Пеевски, за която обаче евродепутатът Илхан Кючюк заяви, че не е номинация на партията и движението няма да издига свой кандидат. Неофициални пуликации спрегнаха и името на бившия президент на ПЕС и бивш евродепутат Сергей Станишев, за когото от БСП не изключиха възможността да стане тяхната кандидатура.

До момента е известно, че българският еврокомисар ще поеме като ресор в ЕК регионалната политика и кохезията.

Малко по-късно и от "Възраждане" обявиха своята номинация

Партията на Костадин Костасинов издига финансиста Виктор Папазов за кандидат за български еврокомисар. Това съобщи на брифинг за медиите зам.-председателят на партията и парламентарната група Цончо Ганев.

"Издигаме човек, който ще защитава само националните интереси, ако бъде избран", каза Ганев. Той представи Папазов като един от създателите на Фондовата борса, икономист, завършил висшето си образование първо в България, а после в Харвард, но истински, подчерта депутатът. Последващото му образование е в Джорджтаун, както и специализация и магистратура в Токио. 

Бил е зам.-председател на Централния депозитар, владее три езика - английски, сърбо-хърватски и руски, довърши визитката му Ганев.

Той посочи, че поначало "Възраждане" и групата, в която членува в ЕП, е гласувала против този състав на Европейската комисия и против кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, защото не одобрява лансирането на санкции против Русия и отпускането на помощи за Украйна.

Попитан защо тогава номинират свой представител за ЕК и как ще съумее той да работи с председателката на Комисията, след като не я одобряват, зам.-шефът на "Възраждане" коментира, че еврокомисарят има огромни възможности да прилага и да се бори за политики. "Ще работи професионално", беше отговорът на Цончо Ганев.

"Ние знаем че този мач е предварително решен, но сме длъжни да дадем алтернатива", коментира заместникът на Костадин Костадинов.

"Другите номинирани са хора от политическа класа в кавички", добави той. И напомни, че номинирането не предрешава нищо, тъй като след това следват интервюта в самата ЕК. "Ние сме изпили горчивата чаша номинация на ГЕРБ да бъде връщана, този срам още ни тежи", припомни Цончо Ганев.

Той наблегна и на факта, че служебното правителство е трябвало да номинира кандидата за еврокомисар, а не да отказва да носи персоналната отговорност за това, като иска кандидатури от парламентарните партии.

Това е петата кандидатура за еврокомисар. До момента бяха издигнати три дами и двама мъже. Екатерина Захариева е номинирана от ГЕРБ, Велислава Петрова - от ИТН, Искра Михайлова - от ДПС на Пеевски и Юлиян Попов - от ПП-ДБ.