Служебният премиер Димитър Главчев е разговарял с трите официални до момента кандидатури на партиите за еврокомисар, съобщиха от правителствения пресцентър. Разговорите са се провели тази сутрин.

Номинираните до момента са бившата външна министърка Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, бившата зам.-министърка на външните работи Велислава Петрова от "Има такъв народ" и бившата евродепутатка Искра Михайлова от ДПС, сега народен представител в българския парламент.

Срещите със Захариева и Михайлова са били проведени в Министерския съвет, а с Петрова премиерът е разговарял чрез видеоконферентна връзка. 

Вчера премиерът Главчев изпрати писмо до всички парламентарни групи в 50-о Народно събрание, в което ги призова да вземат отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия.

Предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите до 29.08.2024 г.

Екатерина Захариева и Димитър Главчев

Снимка: Министерски съвет

Димитър Главчев има готовност да се срещне и с номинирани кандидати от останалите парламентарните групи, които до този момент не са направили предложения.

Срещата на служебния премиер с Искра Михайлова е била също в Министерския съвет

Снимка: Министерски съвет

Междувременно евродепутатът и член на ръководството на ДПС - Илхан Кючюк, обяви, че ДПС няма да има своя кандидатура и Михайлова не е номинация на партията, а на Делян Пеевски.

С Велислава Петрова разговорът бе чрез видеовръзка

Снимка: Министерски съвет

България трябва да предложи мъж и жена, от които окончателният избор принадлежи на ЕК. До този момент кандидатурите обаче са само дамски. БСП пък не изключи, че възможно да номинира бившия лидер на партията и бивш президент на ПЕС Сергей Станишев.

Междувременно стана ясно, че България ще получи ресор "Регионална политика" в ЕК, съобщи БНТ, като се позова на свои източници в Брюксел. Това означава, че българският еврокомисар ще отговаря за политиката на сближаване и подкрепата за регионите.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент.

Очаква се председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент.

Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. В Брюксел се надяват нова да стане на 1 ноември, но ако някои от кандидатите не успее да се представи добре пред Европейския парламент, има вероятност Комисията да встъпи в длъжност по-късно.