До физическа саморазправа се стигна по време на дебатите за бюджета на НЗОК в Народното събрание, съобщи "Евронюз", публикувайки и видео от сблъсъка. Основните действащи лица в разгорещения спор бяха депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и председателя на парламентарната група "БСП за България" Георги Свиленски. В препирнята активно се включи и Маноил Манев от ГЕРБ, както и представетели на различни парламентарни групи, които се опитваха да ги разтървават. Някои пък снимаха с телефоните си екшъна.

До напрежението доведе изказване на Георги Михайлов от левицата и последвала реплика от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. В защита на Михайлов, но в залата, а не от трибуната, се намеси председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

Преди да се сгетне до сблъсъците, думата беше взел депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който репликираше Георги Михайлов. Преди това народния представител от БСП заяви, че партиията му ще подкрепи бюджета на НЗОК, но не пропусна в изказването си да атакува ГЕРБ за лошото състояние на здравната система.

"Вашето правителство докара Бългаия до първо място по смъртност още преди ковид пандемията, до най-лошите показатели във всички здравни показатели в Европа", обърна се Михайлов към ГЕРБ. "Седнали сте тук в това обсъждане да четете морал на 130 човека и да обяснявате колко сте направили. Недейте да копаете гроб на други хора.", каза още той.

В отговор на думите му Костадин Ангелов се обърна към депутата от левицата, като припомни, че Михайлов е смятал COVID-19 са безобидна болест и е призовал да не носят маски. "Вие да четете морал от тази трибуна, вие, чиито имунитет е поискан от втори главен прокурор заради престъпления от общ характер заради безстопанственост, вие да отправате критики е смешно. Вие, проф. Михайлов, трябва просто да замълчите, когато се говори за управление", каза на висок тон Костадин Ангелов. (Преди малко повече от седмица главният прокурор Иван Гешев поиска от Народното събрание да свали имунитета на депутата от БСП. Срещу него се води разследване за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Столичната хематология. От 2019 година се разследва и за данъчни престъпления).

Вместо реакция от самия Михайлов, който се подсмихваше от мястото си, в негова защита скочи председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Той стана от мястото си и се провикна към Ангелов "престани да говориш глупости!".

Ситуацията беше овладяна от квесторите, без да се стига до прекъсване на заседанието за почивка.

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" поиска отстраняване за едно заседание - утре, на Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, защото бил "изблъскал" депутати , което се виждало на видео, както и за зам.-председателят на парламента Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), защото снимала при спречкването.

"Никой няма да бъде наказан за това, което стана", заяви председателстващият заседанието Кристиан Вигенин. "Ще си направим съответните изводи и ще се опитаме следващите дни да спазваме добрия тон", посочи той.

В крайна сметка бюджетът на НЗОК мина със 170 гласа "за". Предложението за съкращаване на срока за предложения за второ четене на 5 дни обаче не получи подкрепа.

Подобен случай имаше в пленарната зала и на 1 юни, когато до физически сблъсъци в пленраната зала се стигна след реплика на Искрен Митев от ПП, от която се засегна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Грозните сцени тогава се разиграха пред погледите на деца, които гостуваха в парламента.