И британският министър на околната среда Майкъл Гоув се очаква да подаде оставка в следващите часове, съобщи авторитетният "Таймс". Това ще бъде поредният удар върху кабинета на премиера Тереза Мей по повод нейното намерение да наложи своя план за излизането на страната от ЕС.

Водещи бизнесмени изразиха днес тревогата си, че има опасност проекто - споразумението за Брекзит, което се приема като единствения шанс за запазване на някаква стабилност в търговските отношения между Великобритания и ЕС, да се провали, съобщи "Ройтерс".

Само 12 часа, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че правителството се е споразумяло по условията на проекто - споразумението, министърът за Брекзит Доминик Рааб и министърът на труда и пенсиите Естер Маквей подадоха оставки, като заявиха, че не го подкрепят. The Telegraf съобщи, че 11 от 29 министри са били против плана на Мей.

Оставките и разделението в правителството съживиха призрака на страха сред бизнеса, че Великобритания ще напусне ЕС през март без споразумение, като акциите на британските строителни компании, търговците на дребно и банките се понижиха.

"Ситуацията от тази сутрин намали доверието на бизнеса в Лондонското Сити и на страната", каза бившият главен изпълнителен директор и основател на групата рекламни агенции WPP и един от най-известните бизнесмени в страната Мартин Соръл.

ЕС е най-големият търговски партньор на Великобритания с 44 процента от британския износ и 53 процента внос за Обединеното кралство.

След 45 години членство, индустрии като отбраната, автомобилостроенето и космоса са създали сложни вериги за доставка, които се основават на доставки "точно навреме" на хиляди части през морето, което разделя Великобритания от континента.

Британският паунд също реагира негативно и се понижи спрямо долара и еврото, след като заваляха оставките в кабинета на Мей. Самата тя продължава да твърди, че планът й за Брекзит е най-доброто за Великобритания и че няма по нейна инициатива да се обяви втори референдум по темата.

"Вярвам със всяка своя фибра, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна и за нашия народ", подчерта Мей на пресконференция в официалната си резиденция на "Даунинг стрийт".   

Прогнозите обаче не са благоприятни за нея. Според The Times до няколко дни в парламента ще бъде поискан вот на недоверие за кабинета на Мей и шансовете тя да падне са големи. Ако това стане, Великобритания влиза в политическа криза с всички последици от това, в това число излизане от ЕС без сделка или провеждането на втори референдум по темата, ако лейбъристите спечелят вота.