След като ДБ вече взе политическото си решение за подкрепа на коалиционното споразумение, номинираният за министър на екологията Борислав Сандов от "Зелено движение" коментира по БНР, че сериозните промени вече са приключили след вчерашните финални срещи.

От страна на ДБ документът ще подпишат съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов. Другите двама министри на ДБ ще бъдат Надежда Йорданова - на правосъдието и Божидар Божанов - на електронното управление, потвърди Сандов.

Очаква се ДСБ да има номинации за областни управители, за да поеме своята отговорност, след като няма да има свой министър в бъдещия кабинет, поясни още Сандов.

Запитан произнасят ли се отделните коалиционни партньори по имената, предлагани от останалите, Борислав Сандов коментира:

"Прави се предварително, като нагласи, съгласуване, но ПП като мандатоносител са тези, които могат да проявят обструкции. Иначе ще се блокираме. Идеята е ПП да играе ролята на балансьор, те да направят предварителни сондажи."

Има и общи принципи, заложени за състава и структурата на МС, посочи той.

"Не знаем имената на БСП", призна още Сандов.

Той потвърди, че Агенцията по храните и структурата за горите излизат от Министерството на земеделието и преминават към Министерския съвет.

ДБ е предложила единият вицепремиер да бъде по устойчиво развитие и климатични политики, стана ясно още от думите на Сандов.

Относно предложението във всяко министерство да има съветник от партия, различна от тази, чийто е министърът, Борислав Сандов уточни: "Това са едни "допълнителни очи" от страна на отделните политически формации в широката коалиция. Не е идеята някой да бъде на хранилка."

Освен "надзорниците", ще продължат да функционират и експертните групи, които преговаряха по отделните политики, допълни Борислав Сандов.