Депутати от "Синята коалиция", "Коалиция за България", ДПС и независими народни представители, избрани с листата на РЗС, са поискали да бъдат обявени за противоконституционни текстове от социалния кодекс.

Това съобщиха на пресконференция в парламента съпредседателите на "Синята коалиция" Иван Костов и Мартин Димитров, цитирани от БТА.
Събрахме 52 подписа за по-малко от час, каза Костов. Те искат да бъде обявен за противоконституционен текстът, с който се разрешава средства по индивидуалните партиди на хора, осигурявани в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят във фонд "Пенсии" на Националния осигурителен институт. Това, според сините, води автоматично до недопустимо прекратяване на договорни отношения между осигуряващите лица и пенсионноосигурителните дружества.

Сумата, която професионалните пенсионни фондове се очаква да прехвърлят, е 100 млн. лв.

Според Костов има неизправни осигурители, които не са внесли в партидите на осигурените лица предвидените от закона средства, като това е станало с мълчаливото съгласие на синдикатите. В разговорите ми с много хора чух, че ГЕРБ управлява в коалиция с "Подкрепа", каза Костов, цитиран от БТА. Той добави, че прехвърлянето на индивидуалните партиди се прави, "за да могат да се прикрият следите на нередовните осигурители".
Костов допълни, че при разговори с представители на пенсионноосигурителни дружества са му посочили името на Христо Ковачки като такъв пример.

Другият съпредседател на коалицията - Мартин Димитров, добави, че трябва да се даде право на хората сами да решават дали осигурителните вноски да постъпват в частно дружество, или във фонд "Пенсии" в НОИ. Защо се прави с административна принуда и в нарушение на всички правила в България, попита той.

Междувременно 56 депутати от Коалиция за България и ДПС сезираха Конституционния съд заради параграф от Закона за държавния бюджет за 2011 г., с който се променя Законът за филмовата индустрия. Законът вече позволявал на министъра на финансите да решава дали ще има, или не, пари за заснемане на до 7 игрални филма, 14 пълнометражни филма и 160 минути анимация.

Предложението за промяна на този законов текст е на четирима депутати от ГЕРБ и е прието само на едно четене, въпреки че според Конституцията законите се приемат на две гласувания, обясни депутатът от левицата Любен Корнезов. По думите му това е "законодателна шмекерия".