В предаването "Референдум" на БНТ той каза:

"Биж желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война* и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и смятам, че можеме да се поздравиме, поне русофилите на тази маса". 

Николай Малинов е член на комисията по външна политика в Народното събрание, член на Националния съвет на БСП, председател на Национално движение "Русофили" и издател на вестник „Дума”.

Той заяви още, че всички трябва да се обединим около пробългарската  позиция, но подчерта:

"Аз не си спомням последните 1000 години Русия нещо да е решила и то да не се е случило".

По повод декларациите на БСП, ГЕРБ и "Атака" за ситуацията в Украйна Малинов коментира, че досега не е чул България да има официална позиция за Крим и попита дали това може да е позицията на парламента, Министерски съвет или на министър. От левицата обаче официално заявиха, че позицията им е за спазване на международното право и териториалната цялост на Украйна.

Изказването на депутата русофил за войната предизвика коментари в социалните мрежи. Един от тях цитира чл. 98 от Наказателния кодекс - който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

* За Кримския полуостров са се водили две войни - Руско-кримската война (1571) и Кримската война (1853-1856 г.), при която военният конфликт е между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя, Сардинското кралство и Графството Насау.

АНКЕТА: Каква да бъде позицията на България след присъединяването на Крим към Русия?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За анексирането на Крим от Русия