Управляващото мнозинство променя закона за Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество  за специален човек, коментира пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя каза, че депутатите от левицата няма да влязат в пленарната зала за гласуване на искането за отстраняване на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на което са вносители.

"Мнозинството избра Пламен Георгиев и тогава гласувахме против, имахме аргументи - не ни чуха, избраха си го, сега им предлагаме да си го сменят. Вместо обаче това, пристъпват към поредната грешна стъпка - променят закона за КПКОНПИ, като променят условията, на които трябва да отговаря председателят, защото го правят отново за специален човек", заяви Нинова.

Относно коментара на премиера Бойко Борисов, че това, което е предложено вчера на заседанието на КСНС при президента, е било "предизборен подарък за г-жа Нинова", лидерът на БСП каза: "Когато премиерът няма аргументи по сериозната тема за размерите на корупцията, обхванала всички нива на управлението в страната, си измисля подобни внушения".

Тя посочи, че антикорупционният закон, който са предложили вчера, не е нов, а преди една година е водена същата дискусия. Според левицата председателят на Антикорупционната комисия трябва да се назначава от президентската институция.

"Виждате, че този модел на антикорупционен закон вече даде своите дефекти - Пламен Георгиев, назначен от Цветанов, трябва да проверява Цветанов, след като самият Георгиев е в конфликт", коментира тя.

В отговор на въпрос Нинова определи различията в изказванията на премиера и президента като "ясна разделителна линия между статуквото и промяната".

Лидерът на БСП коментира още, че днес Изпълнителното бюро е обсъдило въпроса с имотната проверка на депутата от левицата Валери Жаблянов и помоли да се прави разлика. "Разбира се, за всеки трябва да има проверка, включително и за Валери Жаблянов, и той е готов да съдейства, но огромната разлика в този случай и случаите в ГЕРБ е, че те са придобили тези апартаменти, възползвайки се от властта, става въпрос за търговия с влияние", каза Нинова и отбеляза, че БСП не е в управлението. "Няма защитени априори лица", заяви още лидерът на БСП и посочи, че президент, премиер, депутати, общински съветници - всички са равни пред закона.