ПГ "БСП за България" ще отиде на консултации с "Има такъв народ", насрочени за събота от 14.00 часа в Народното събрание, съобщи председателят на левицата Корнелия Нинова пред журналисти, след заседание на парламентарната група.

Поканата на ИТН е за разговори за бъдещото управление на страната и съставяне на правителство, прочете тя, цитирана от БТА.

Очакванията на социалистите са партията на Станислав Трифонов да предложи своето виждане за сътрудничество и приоритети, по които може да се говори.

"Ние сме готови за диалог, смятаме, че в такава ситуация разговорите между парламентарните групи са необходими, дори задължителни, за да намерим най-верния път, така че да не оставим страната в следващите месеци без стабилно управление", обясни Нинова.

Излъчена е контактна група, която ще бъде водена от нея. От БСП обещаха всичко от тези разговори да бъде публично.

"Разговорите ще бъдат предадени в Националния съвет, там ще ги обсъдим и ще получим мандат как да продължим оттук нататък, при нас решенията се вземат от колективните органи", обясни Нинова каква процедура ще следват социалистите.

"Надяваме се, че тази първа среща няма да е последна", допълни тя.

БСП ще се отзове и на поканата на президента Румен Радев за консултации за съставяне на правителство утре. На тях те ще кажат позицията си по предстоящите процедури, свързани с връчването на проучвателния мандат, каза още Корнелия Нинова.

Държавният глава насрочи часове за срещи с всички шест парламентарни партии.

ДПС пък ще отиде на разговори с "Има такъв народ" в неделя, 25 юли, от 11.00 часа, съобщи по-късно пред журналисти председателят на партията Мустафа Карадайъ. Той заяви лаконично, че срещата ще се случи, а коментарите остави за след нея.