Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака, че рано сутринта днес в дома ѝ са били изпратени двама служители на съдебната охрана. На брифинг в Народното събрание тя каза, че е осъществен опит за "принудително довеждане" за даване на показания по жалбата на съпартиеца й Кирил Добрев за неизпълнение на съдебно решение на Върховния касационен съд

Нинова потвърди, че е отказала да предостави документи от решения на колективните органи, както и да връчва призовки на членове на Националния съвет, които да бъдат разпитвани, и обвини прокуратурата в опит за намеса във вътрешнопартийни дела на БСП. 

"Задавам въпрос дали днешното действие на съдебна охрана има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор. Жалбата е подадена от Кирил Добрев, жалбите - няколко, които случайно попадат при един и същи прокурор. Което пък разширява обхвата на разпитваните лица с обикновените членове на Националния съвет. И представете си стигнали са до преброителите, да ги разпитват как са броили гласовете - дали от ляво надясно или от дясно наляво", каза Нинова и се закани да сезира инспектората на Висшия съдебен съвет заради действията на наблюдаващия прокурор.

Малко след брифинга на БСП и от прокуратурата направиха изявление пред медиите, в което опровергаха твърденията. От държавното обвинение отрекоха да са разпореждали "каквито и да е действия на Съдебна охрана към Министерство на правосъдието" и обясниха, че "въпросите за горното следва да бъдат отправени към служебния министър на правосъдието Крум Зарков".

"За пореден път призоваваме българските политици да не нарушават Конституцията и законите на страната. Именно те са отговорни за спазването на тези закони и те трябва да дават пример на всички. Политически манипулации, които не почиват на фактите и на българското законодателство, единствено задълбочават недоверието към държавата и институциите. Цената за това ще бъде заплатена отново от хората, а не от политиците", коментира административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.