"Сама взех решение да подам оставка, очаквахме да спечелим и изпитах разочарование от резултатите", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова тази сутрин по bTV в отговор на въпрос дали е взела едносттранно това решение.

Тя каза това, макар че веднага след загубата на евроизборите каза, че ще остане на поста до изготвяне на правила за избор на нов председател на конгрес на партията и подаде оставка на следващия ден - на заседанието на Националния съвет, преди което няколко души от вътрешната опозиция я призоваха да поеме отговорност и да освободи поста.

"Оставката е личен акт и го взех сама като решение. Сигурно има много грешки и много хора, които са виновни за тези резултати, но моето достойнство и морал в политиката е, че първият носи отговорност. Подадох оставка веднага, за да няма спекулации, че ще подготвя правила за избор на нов председател в своя полза. Когато взема решение, не се подавам на натиск", каза Нинова, макар да изтъкна, че е привърженик на споделената отговорност и че много от съпратийците ѝ са я разубеждавали за оставката.

Оставката на Нинова трябва да бъде гласувана от конгреса на партията на 16 юни. За първи път социалистите ще проведат преки избори за лидер. До избора на нов председател партията временно ще се управлява от един от заместниците ѝ - Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов, който тя посочи.

Още не съм решила кой ще е, когато реша, ще го обявя, заяви лидерът в оставка.

Според нея изборът на нов председател на БСП и подготовка за местните избори могат спокойно да вървят заедно и може даже това да е стимулиращо.

Попитана дали й тежи загубата на изборите, тя отговори:

"Да, тежи, но не съм дошла да казвам, че БСП спечели или сме морално победители. БСП загуби изборите, но заради обективността и тези 500 хил. души които ни подкрепиха, бих искала да направим обективен анализ".

На въпрос дали е била готова партията за такъв резултат, Нинова отговори:

"Не, работихме и очаквахме да победим".

И изтъкна:

"Единствената партия сме, която повиши доверието си спрямо предишните европейски избори с 50 127 гласа. Всички други партии в България губят, най-много губят ГЕРБ - с над 100 000. Единствената партия сме, която има един депутат повече. Другите партии или запазват или губят. Имаме спечелени европейски избори в 63 общини и повечето от тях се управляват от ГЕРБ".

"От 28 държави в Европа, 28 социалистически партии - социалдемократически, БСП е на 5-то място, след Малта, Португалия, Испания и Кипър", уточни Нинова, според която българските социалисти стоят добре на картата на Европа.

Нинова припомни, че заемайки позицията председател на БСП, каузата й е била промяна на България. Тя смята, че политиката на партията е правилна и трябва да продължи, просто е нужно време, за да има резултати.

По повод критиките, че не първоначално не включи лидера на ПЕС Сергей Станишев в листата, тя отговори, че дори и след като той беше вкаран в нея с решение на Националния съвет, БСП пак не спечели изборите.