БСП поставиха условията си за участие в кабинет с първия мандат - да няма износ на оръжие за Украйна, да няма орязване на социални разходи и да не се променя Конституцията заради Истанбулската конвенция. Темите очерта като разделителни соцлидерката Корнелия Нинова, която седна първа на масата на преговорите с номинираната за премиер Мария Габриел, лидера на партията Бойко Борисов и преговорните екипи от двете формации.

Още в началото на срещата номинираната за премиер Мария Габриел попита дали ще получи подкрепа за експертния кабинет с хоризонт от една година, който предлага.

Нинова не даде окончателен отговор преди решението на Националния съвет. За целта тя го свиква във вторник и след вътрешното допитване в партията ще информира ГЕРБ за решението дали социалистите биха влезли в експертен кабинет с хоризонт от една година, както анонсира вече Мария Габриел в неделя. 

Решението дали да участват в експертно правителство ще вземе пленумът, заяви Нинова, която още днес събира Изпълнителното бюро.

"Днес не можете да получите окончателен отговор", каза Нинова, като обясни, че утре ще свика Национален съвет и ГЕРБ ще получат отговор. "Няма как да се отметнем от това", каза соцлидерката.

"Нека да сме наясно - форматът, който се предлага, не е коалиция. Аз вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си", подчерта още веднъж Габриел. Тя благодари на БСП за подкрепата за Шенген, увери, че няма да се орязват социални разходи.

"И може би най-горещият въпрос - доставянето на оръжия за Украйна. Ние няма да отстъпим по този въпрос. Нашата партия се бори за мир. Тук оставаме на различни позиции", предупреди Нинова.

Снимка: БТА

"Ако партиите подкрепим общо правителство, надпартийно, и то реши да изнася оръжия за Украйна, смятайте, че на секундата се оттегляме. Нека да оставим този въпрос отворен", помоли ГЕРБ лидерката на БСП.

Нинова поздрави Борисов, че депутатите на ГЕРБ са гласували "въздържал се" по въпроса за Истанбулската конвенция, като подчерта, че социалистите са готови да подкрепят всякакви законодателни мерки срещу домашното насилие.

Тя попита дали виждането на ГЕРБ е да променяме Конституцията заради Истанбулската конвенция. И получи отговора на Габриел: "Категорично "не", при което соцлидерката изрази задоволство.

Снимка: БТА

Габриел обаче коригира Нинова, че не всички евродепутати са гласували с "въздържал се", имало е и такива, които са подкрепили конвенцията. 

Тя взе отношение и по темата за оръжието за Украйна, поставена от Нинова. 

"По темата оръжие за Украйна - форматът не е коалиция. Вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си без това да възпрепятства съставянето на правителството. Затова съм благодарна за тези разговори, защото те ще очертаят общото, но ще позволят всеки, подкрепил това правителство, ще запази своята идентичност", отговори номинираната за премиер.

"Няма да ви е лесно", обобщи Нинова задачата на Габриел за сформиране на кабинет, като благодари за поканата. "Не биваше да се предлага чисто партиен кандидат, трябваше да търсим формат за национално, непартийно правителство - първо задачи, срокове и след това кабинет. Нашата представа беше той да е експертен, не толкова политически", каза лидерката на БСП, като уточни, че се обръща конкретно към Борисов.

Самият той не й отговори. Лидерът на ГЕРБ мълча през цялото време на кратката среща с БСП.

След липсата на реакция от негова страна, Нинова продължи с експозето, като се съгласи, че трябва да има работещо правителство и парламент. Тя посочи, че на първо място за БСП е да има приет бюджет, като отново хвърли винага към служебния кабинет за липсата му до този момент.

БСП не споделя виждането, че дефицитът трябва да е до 3%, за да влезем веднага в еврозоната. "Тази фиксация в приемането на еврото 2024-2025 няма как да стане, особено в най-бедната държава в Европа. За нас това е много рязко орязване на разходи. Нека да помислим дефицитът да е между 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в полза на хората? Това е първият ми въпрос", обърна се към ГЕРБ Нинова. Подчерта, че социалистите държат на социалната политика и фокуса върху увеличението на доходите. 

Нинова обеща подкрепа за Шенген и за законите по Плана за възстановяване и развитие, както и за съдебната реформа, като тук намери пресечните точки с приоритетите на Мария Габриел и ГЕРБ.

"Съдебната реформа - ама смислена - със задълбочена промяна в законите, ако трябва - промяна в Конституцията. Сменяме Гешев, за да сложим Пешев не е съдебна реформа", посочи тя.

След краткия разговор, който продължи двайсетина минути, Нинова уточни и пред медиите:

"За нас темата "оръжие за Украйна" е приключена, няма да отстъпим от нея. Това е наливане на още масло във войната", каза соцлидерката.

Борисов също коментира пред медиите след срещата с БСП, въпреки че в залата не взе думата.

"Никой не ни е дал правото да управляваме сами", заяви Борисов, изведе бюджета като приоритет и хвърли вината за ситуацията върху служебните правителства.

 

Преди решаващия ден за това ще има ли кабинет с първия мандат, или не, стана ясно, че номинираната за министър-председател ще предложи експертно правителство, без формиране на коалиция и с хоризонт от една година.

От партията дадоха да се разбере, че днес ще разговарят само с БСП, ДПС и ИТН, и повече няма да чакат отговори от ПП-ДБ, които настояха техните партийни органи да се произнесат, нито ще се срещат с тях. Борисов нарече отлагането във времето от страна на ПП-ДБ "шикалкавене" и го намери за обидно.

"Дори и да се произнесат чак във вторник, след като в понеделник се дава мандата, ние го приемаме като дори обидно отношение. Не е важно за тях", категоричен беше лидерът на ГЕРБ.

За сметка на това пък от БСП са готови да подкрепят експертен кабинет на база на основните приоритети, декларира през уикенда лидерката на партията Корнелия Нинова. "Такъв национален експертен кабинет бихме подкрепили, обясни тя. И ако вътрешното допитване каже "Да" на такава формула, ще участват с експерти в подобен кабинет", обеща Нинова още през уикенда.

Лидерските срещи на ГЕРБ и Мария Габриел се провеждат само няколко часа преди връчването на първия мандат от президента в 15.00 часа следобед.