Не е ясно доколко предложението на ГЕРБ за експертен кабинет и разговорите са театър, в който ние да послужим като параван или алиби. Това заяви депутатът от ПП-ДБ акад. Николай Денков пред bTV. Според него ГЕРБ искат да чуят "да" или "не", без ПП-ДБ да имат информация. 

"За експертен кабинет с мандат от една година чухме за първи път вчера. Добре беше да се чуе, до вчера знаехме само кой ще е премиер. Добре ще е да се съберем и да обсъдим дали има нещо ново, което да промени нашите намерения", коментира Денков.

Той се надява ГЕРБ да включат и ПП-ДБ в разговорите, а не да останат извън тях като "Възраждане".

"Видяхте как в четвъртък и петък се назначават срещи без нашите лидери и изглеждаме виновни затова, че те отсъстват, а когато след това се прави среща, тя за малко да не е взривена. Делян Добре почти взриви срещата, така че много бързо да дойде и да успокои нещата. За нас не е много ясно дали има истински разговори и това е само прикритие зад едни други разговори, които вече са приключили и днес ще бъдат само официализирани", посочи той и добави:

"Непрекъснато ГЕРБ ще се опитва да ни вкарва в някакво цайтнот - няма време. Когато на нас ни поискаха състав на кабинет, ние го показахме само за да могат те вземат информирано решение, а от нас искат да чуят "да" или "не", без да знаем информацията, която бе оповестена вчера, и ни дават по-малко от 24 часа, за да решим".

По думите му от ПП-ДБ вече ясно са отговорили на няколко неща - "ще подкрепяме законите, които сложихме в законодателната програма, приоритетите от управленската програма. Казахме ясно, че коалиция с ГЕРБ няма да има. Мария Габриел беше сравнително добро решение да се търси някакво развитие в положителна посока, но как правиш експертен кабинет с изявени политически лица? Кой ще избере експертите - Габриел или Борисов", подчерта Денков.

"Ще подкрепяме всичко, което съвпада с нашите ценности, нашите приоритети. Целта ни е да променим България, независимо дали сме опозиция, или управляващи", добави депутатът.

Попитан дали отстраняването на главния прокурор Иван Гешев е сделка за кабинет, акад. Николай Денков обясни, че "той отдавна е трябвало да си тръгне".

"Има опит за смяна на едно лице и не е ясно дали ще има някаква съществена промяна. Трябва да се промени Конституцията и искаме да видим знаците, че това е възможно да се случи", заяви акад. Денков.