"Обезпокоени сме от негативния образ на България, който се изгради в последните няколко дни след убийството в Русе чрез изказвания и позиции на ЕК, еврокомисари, Съвета на Европа, Генералния секретар на ООН, неговата собствена партия - ЕНП". Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. Тя добави, че социалистите са притеснени от високото равнище на престъпността в България, от страха и чувството за несигурност у хората и най-вече от недоверието в институциите. "Надяваме се заподозреният за убийството, ако се докаже, че е той, да получи най-строгата присъда, за да се възстанови чувството за справедливост", каза още лидерът на левицата.

"Премиерът нападна всички европейски институции, които се изказаха по случая, а такава агресия в момента не е необходима. По-скоро трябва да си зададем въпроса - защо дойде тази реакция?", коментира Корнелия Нинова. Тя попита - не е ли това оценка за България отвън? "Проблемът не е у тях, проблемът е тук - вътре и се казва недоверие", категорична бе Нинова.

Dir.bg припомня, че по-рано днес на пресконференция премиерът Борисов заяви, че е много ядосан на медии и политици, които се скъсали да изпращат очернящи имейли до Брюксел. "В рамките на 3 дни прочетох чудовищна информация за България, и нито едно вярно. Разни политици се скъсаха да изпращат мейли в Брюксел какво се случва в България. Нима това не се случва в други държави? Като разследващи журналисти, още в началото когато се знаеше, че има ДНК от извършителя, знаете как се крият извършителите. Целта на един извършител на поръчково убийство са парите - не оставя следи. Умишлено не разговарях с хората в Брюксел тези дни. Това, което са ни учили за разследване, за действията на полицията - да не се обвинява никой, ако няма доказателства. Разсипаха ни от туитъри, много внимателно съм ги чел всичките... ", добави премиерът.

Министър председателят Борисов, главният прокурор Цацаров и вътрешният министър Маринов запознаха дипломатите с разследването. По време на срещата никой от посланиците не е задавал въпроси. Премиерът е призовал преди да има изказвания, да се потърси информация по официален път. От правителствената информационна служба обясниха, че никой официално не се е свързвал с българските власти по случая.