Предложението на управляващите за промяна на Конституцията е опит за подмяна и вид конституционен преврат. Това съобщи във Видин Корнелия Нинова, която се срещна със симпатизанти и членове на партията в художествената галерия на града. Това предложение не е промяна на модела, а вид конституционен преврат за установяване на диктатура. Не може да премахнеш от българската Конституция - социална, правова и демократична държава и да твърдиш, че това е Конституция на съвременна България, посочи Нинова.

Целта е да се спечели време от управляващите и да си гарантират оставането във властта още няколко месеца. Ако бъде свикано и Велико народно събрание, не се знае колко време ще продължи, тъй като то не е ограничено със срок, каза Нинова. Затова българските социалисти няма да влязат в сговор за осигуряване на подписи и мнозинство за промяна в Конституцията. Исканията на БСП са незабавно приемане на машинното гласуване, оставка на кабинета, служебен кабинет на Румен Радев, предсрочни избори, каза на срещата Нинова.

В срещата участваха народните представители от БСП за Видин - Филип Попов и Цветан Топчиев, председателят на Инициативния комитет за издигане на Корнелия Нинова за председател на БСП на предстоящите вътрешни избори - професор Радослав Гайдарски, членове на партията и симпатизанти.

Нинова ще се срещне утре с авторитетни юристи, професори и общественици - депутати от БСП в 7-то Велико народно събрание, пряко участвали в написването и приемането на Конституцията на Република България, съобщиха от нейния екип.

Срещата ще се състои на 26 август (сряда) от 10.00 часа в столичния хотел "Анел".

Поводът е опитът на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ за свикване на ВНС и промени в Конституцията, които са опасни за държавността, се посочва в съобщението.

В поканите си към депутатите, написали и приели действащата българска Конституция, Нинова изтъква, че техният авторитет на доказани конституционалисти и общественици са необходими на страната ни, за да се спре разрушаването на държавността и подмяната на волята на народа за правова, демократична и социална държава.

Корнелия Нинова припомня и, че БСП е изиграла решаваща роля за създаване и приемане на действащата Конституция, на основата на която са преодолени различни политически кризи, като именно за това тя изказва необходимостта от обединение и мобилизация на цялата професионална и обществена енергия за постигане на изконното право на българските граждани за справедливост, свобода, мир, хуманизъм и правов ред.