Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска евродепутатите на БСП да подкрепят резолюцията за върховенството на закона в България, без Истанбулската конвенция.

"БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я, променям характера на партията от лява в консервативна", казва Нинова, подчертавайки, че уважава мнението на партньорите си в ПЕС.

Лидерът на БСП е категорична, че БСП няма да подкрепи конвенцията.

"Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни", казва в заключение Нинова.

Според Корнелия Нинова резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре, заслужава адмирации и подкрепа и е "вярна оценка за корумпираното управление на Борисов".

БСП има петима евродепутати в парламента. Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.