Започнаха разговорите за правителство в третия мандат на БСП с парламентарната група на "Демократична България". 

"Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесно, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство. Декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим правителство и парламент, който да работи и да приеме необходимото законодателство. ИТН приемат програмата, написана от нас", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Допълненията в програмата на ИТН са добри, поясни Нинова. Тя отново подчерта, че на първия тур от консултациите ще говорят за политики и програмата, а на втория тур за структура и състав на Министерския съвет и номинация за премиер, който трябва да бъде от Продължаваме промяната. Мнението на ПП е, че ще се произнесат по този въпрос, едва след като сме сигурни, че сме осигурили съгласие по програмата, но мисля, че в общи линии такова съгласие има, така че другата седмица ще пристъпим към втория кръг на преговори, каза Нинова.

"Разглеждаме третия мандат като колективен", допълни Христо Иванов.

За нас е важно и бих искал да изкажа нашето удовлетворение от важния подход да разглеждаме третия мандат като колективен мандат. Радваме се, че стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на опита за първия мандат. По-скоро ще се включим активно в процеса, когато надявам се вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на "Продължаваме промяната", каза от своя страна Христо Иванов.

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме и на тази маса. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това", категоричен бе Атанас Атанасов.

Социалистите търсят мнозинство в 47-ото Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

По-рано съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви: 

В крайна сметка не може осем месеца, след като сме получили доверието на хората да управляваме, да кажем - не се справяме. Така съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов аргументира мнението си, че страната трябва да има управление. Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание той каза, че не може да изчислява шансовете за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат, но смята, че рисковете от това да има избори са големи. По думите на Иванов има възможности за управление, но "въпрос е на добра воля, професионализъм".

Съпредседателят на ДБ каза, че темата за структура и състав на правителството ще бъде повдигната едва след излъчването на кандидат за премиер от "Продължаваме Промяната" (ПП). "Ако "Продължаваме Промяната" преценят да излъчат г-н Асен Василев, това за нас няма да е нито новина, нито въпрос. На етапа на първия мандат ние сме преговаряли с него, няма тема за нас", коментира още Иванов.

Във вторник "БСП за България" проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме Промяната" (ПП). Двете формации препотвърдиха изработената вече програма и обявиха, че името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. От БСП смятат, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ПП - най-голямата политическа сила в парламента.

Вчера левицата разговаря и с представителите на ПГ на ИТН. От "БСП за България" казаха, че за основа на съставянето на бъдещ кабинет в рамките на настоящия парламент поставят готова управленска програма. От ИТН коментираха, че имат съвпадение по почти всички точки, сред които и приемането на антикорупционния закон.

На брифинг в парламента след срещата лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова обобщи, че ИТН имат воля и желание да разговарят за съставяне на редовен кабинет. И двете формации бяха мнение, че персонални назначения следва да се обсъждат на по-късен етап.

Относно предложението вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Ива Митева от ИТН посочи, че нямат "остри възражения" срещу кандидатурата му. По думите й обаче не трябва да се записва конкретно име, преди да бъдат приети процедурните правила за избор на председател на комисията.

След като ПП не успяха да реализират проучвателния мандат, а ГЕРБ-СДС отказаха да го приемат, президентът Румен Радев връчи последния мандат на "БСП за България". Процедурата по връчването на мандатите започна, след като бе гласуван вот на недоверие към кабинета "Петков" през юни.

Ако и "БСП за България" не успее да изпълни мандата, държавният глава ще разпусне 47-ото Народно събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви датата за провеждането на предсрочни парламентарни избори.