БСП иска да преговаря с всички партии в парламента, обяви Корнелия Нинова, след като получи от президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство.

Председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова обяви, че предвижда четири стъпки за съставяне на кабинет след връчването  на третия мандат на "БСП за България".

Първата е да свикаме Националния съвет на БСП, това ще стане до края на седмицата, каза Нинова. Втората стъпка е да получим мандат с кои партии да преговаряме. Лично аз се надявам, че мандатът ще е за разговори с всички партии, допълни тя.

Третата, най-важна стъпка е свикване на лидерска среща. На нея трябва да се изясни искаме ли да има правителство или се играят игрички и се прехвърля горещят картоф.

"На тази среща ще изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля "горещият картоф", за да не се понесе отговорност за предсрочни избори", уточни Нинова и поясни, че от тази среща ще зависят следващите стъпки.

Ако се постигне някакво съгласие, започваме разговори за приоритети, програма и състав на правителството, каза Нинова.

Тя е оптимист за съставяне на кабинет. Трудно ще бъде, но не е невъзможно. Трябва да опитаме, каза Нинова. Тя добави, че ще направят всичко необходимо за реализиране на третия мандат.

Нинова посочи, че запазвайки различните политически и идеолологически позиции в преговорите с останалите партии, ще търси това, което ги обединява.

"Ще поканим всички партии и лидери, да търсим онова, което ни събира - инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяваме и устойчивост... Има спешни неща, които трябва да свършим, не да се делим", каза Корнелия Нинова.

От левицата нямат кандидат за премиер, това ще се обсъжда с партиите, които се съгласят за преговарят и от лидерската среща.

Корнелия Нинова посочи, че от БСП в момента се изисква висока отговорност. "Президентът постави въпрос за приемането на закони в парламента и да се използва това време за да се приемат", посочи тя.

"Ще държим мандата разумно, но ако решим да правим кабинет - ще ни трябва повече време, за политики, състав. Но ако на лидерската среща видим, че няма съгласие, ще го върнем", обяви още лидерът на БСП.

"Готови сме да работим и да разговаряме", настоя Нинова и посочи, че има основателни критики към служебния кабинет и нямат никакво намерение да продължават политиките, които то е осъществявало.

"Нямаме никакво намерение да продължаваме тази политика. Не смятам, че едно редовно правителство трябва да следва политиките на служебния кабинет, това е необяснимо", категорична бе червеният лидер.

Тя очаква на лидерската среща да се отзоват всички, защото, "ако те продължават така на дребно: "аз няма да дойда, защото еди кой си ще дойде", няма да стане", каза Нинова и призова всички - "мъже са, да се отнесат сериозно към момента и отговорността, която носим, малко търпение и смирение да проявяват", каза Нинова и цитира арабска поговорка:

"Когато дойдат трудни времена, решението е да имаш търпение. Търпение, спокойствие и разум и всичко ще се подреди."

Днес президентът Румен Радев връчи на "БСП за България"  третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Ако и този опит се окаже неуспешен, следват предсрочни избори. Това е четвъртият път за последните близо две години, в който държавният глава решава да даде последния мандат на БСП. Досега опитите им за съставяне на правителство не се увенчаха с успех.